TOPlist

Příští sestavení Windows 10 bude vyžadovat účet u Microsoftu a přinese prohlížeč Edge

Od vydání systému Windows 10 nás dělí pouze měsíc a pár dní, v Redmondu tak již probíhá spíše optimalizace výkonu, odstraňování chyb a vyhlazování grafiky. Microsoft se na svém blogu rozpovídal o novinkách příštího Insider preview, které mezitím uniklo na internet.

V týdnu uniklo na internet nové sestavení Windows 10 pro počítače, tablety a konvertibilní zařízení s číslem 10147. Ačkoliv se jedná o neoficiální únik, Microsoft neobvykle s předstihem vydal na svém blogu článek, jaké změny nás v příštích sestaveních Insider preview čekají. Můžeme si tak sesumírovat z oficiálních i neoficiálních zdrojů sesumírovat informace o tom, jakými novinkami nás Microsoft v nejbližší době nakrmí.

  

Chcete být Insiderem? Musíte se přihlásit k účtu Microsoft

Nejprve se budeme pohybovat v oficiální rovině. Microsoft oznámil, že od příštího sestavení bude vyžadováno přihlášení k počítači skrze Microsoft účet. Tato změna se však týká pouze programu Insider, finální verze, ať už po upgradu či samostatně nainstalovaná, přihlášení skrze Microsoft ID vyžadovat nebude. Některé funkce však bez přihlášení ovládat nepůjde, například stahovat aplikace z Windows Store.

  

Insider program 29. července zdaleka nekončí

Insider preview přihlášené k Microsoft účtu bude možné 29. července upgradovat přímo na finální verzi systému, přičemž licence zůstane trvale zachována v zařízení i po čisté instalaci Windows 10. To se týká uživatelů edicí Home a Pro, uživatelé verze Enterprise si musí stáhnout a aktivovat systém skrze Volume Licencing Service, což však nebude zdarma. Program Windows Insider bude trvat i po vydání „finální“ verze Windows 10, Insideři nicméně dostanou volbu, zda v programu setrvat či jej opustit. Jelikož se dlouhá cesta pomalu blíží do cíle, nebudou součástí příštího sestavení funkce, které budou ve finále chybět. Týká se to například aplikace Insider Hub, pokračovat bude pouze Windows Feedback pro uživatele přihlášené k Microsoft účtu.

  

Project Spartan je mrtev, přivítejte Microsoft Edge

A nyní už pojďme k očekávaným novinkám, tou nejviditelnější bude bezesporu internetový prohlížeč Microsoft Edge, který konečně opustí své kódové označení Project Spartan. Jelikož se v systému bude jednat o zcela novou aplikaci, nebudou při aktualizaci zachovány záložky, oblíbené položky, historie atd., bude však možné provést zálohu Spartanu z adresy:
%localappdata%/Packages/Microsoft.Windows.Spartan_cw5n1h2txyewy/AC/Spartan/User/Default/Favorites

A tu pak bude možné nahrát do složky:
%userprofile%/Favorites

Po upgradu pak postačí přímo v Edge provést import z jiných prohlížečů, přičemž volba Internet Explorer natáhne do Edge vaše data ze Spartanu. 

Microsoft Edge oproti Spartanu dospěl po všech stranách, kromě importu položek z jiných prohlížečů zvládne výměnu vyhledávače, obsahuje manažer hesel, a umí při přesunu záložky mimo záhlaví otevřít nové okno prohlížeče. Edge také dostane nové animace, ikonky a možnost výběru mezi světlým a tmavým schématem.

     

Systém dostává svoji finální grafickou podobu

V novém sestavení se také objevují nové ikonky univerzálních aplikací (např. Hudba či Mail), ladění vzhledu je však patrné na více místech – centrum akcí je více transparentní, stejně jako kalendář u hodin, systémové univerzální aplikace připnuté na hlavní panel vypadají jako černobílé ikonky a nikoliv jako dlaždice, změna systémové barvy se projeví nejen na dlaždicích, ale na rámečcích oken apod.

  

V systému se také nachází dříve slíbená aplikace Phone Companion sloužící k propojení libovolného smartphonu se systémem a jeho nastavení, aplikace však prozatím není funkční.

  

Příští sestavení Windows 10 mají přijít brzy, Microsoft o nich na svém blogu hovoří v množném čísle, tudíž je možné, že těsně před vydáním finální verze se zvýší jejich kadence. 

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku