TOPlist

Amazon obohatil Fire HDX 8.9 o Snapdragon 805 a představil nové tablety a čtečky knih

Amazon není pouze internetový obchod a poskytovatel služeb, ale také výrobce populárních čteček knih Kindle, tabletů Kindle Fire a nepopulárních telefonů Kindle Phone. První dvě vyjmenované kategorie se dnes dočkaly nových přírůstků.

 

Zatímco na poli mobilních telefonů se Amazon se svým Fire Phonem příliš neuchytil, jeho tablety Fire se zejména na americkém trhu prodávají slušně. Může za to především cenová strategie – prodejní ceny tabletů nejsou vzdálené výrobním nákladům a Amazon vydělává především na vlastních službách, které prostřednictvím těchto tabletů nabízí.

Amazon Kindle Fire HDX 8.9

Nejvyšším tabletovým modelem v nabídce Amazonu je Fire HDX 8.9. Ten se dočkal nového procesoru Qualcomm Snapdragon 805 (oproti 800) s taktem 2,5 GHz, výrobce slibuje až o 70 % vyšší výkon při grafických operacích, které obstarává čip Adreno 420. Vylepšení se také dočkala zvuková stránka, Amazon se chlubí tím, že se jedná o první tablet na světě s podporou Dolby Atmos, maximální hlasitost má být oproti iPadu dvojnásobná.

  

Ostatní parametry i design zůstaly stejné jako u původního modelu, stále nabízí kvalitní 8,9“ IPS displej s rozlišením 2560 × 1600 pixelů (jemnost 339 ppi), 2 GB RAM, osmimegapixelový fotoaparát schopný natáčet video ve Full HD rozlišení. Hmotnost tabletu je příjemných 374 gramů, sympatická zůstala i jeho cena – 379 USD (8 100 Kč bez DPH) za verzi s 16 GB, existují i verze s 32 GB (429 USD) a 64 GB paměti (479 USD). U amerických operátorů je k dispozici i varianta s podporou LTE.

   

Amazon Kindle Fire HD 6 a HD 7

Nově představená dvojice tabletů má nalákat především na velmi atraktivní cenu, začínající na 99 USD (2 100 Kč bez DPH). Tablety se liší pouze velikostí úhlopříčky displeje, která činí 6, respektive 7 palců. Rozlišení je pro oba modely shodné – 1280 × 800 pixelů, což v případě menšího modelu dává jemnost 252 ppi, větší model nabídne 216 ppi.

 

O výkon se v obou případech stará čtyřjádrový procesor (2 × 1,2 GHz, 2 × 1,5 GHz) podpořený 1 GB operační paměti. Hlavní fotoaparát má rozlišení pouhé 2 megapixely, čelní kamerka pak pouze VGA. Oba tablety nabízí zvuk s certifikací Dolby Digital Plus, ačkoliv menší model obsahuje pouze jeden reproduktor, zatímco větší má reproduktory dva.

 

Rozdílná je pochopitelně i hmotnost, šestipalcový model váží 290 gramů, sedmipalcový 337 gramů, ani v jednom případě se bohužel tloušťka nedostala pod jeden centimetr. Cena menšího tabletu je 99 USD (2 100 Kč bez DPH) za 8GB variantu, model s 16 GB stojí o 20 USD více. Stejné paměťové varianty nabízí i Fire HD 7 za ceny 139 USD respektive 159 USD. Tablet bude nabízen v pěti barevných variantách, k mání bude i speciální dětská verze s odolným obalem za 149 USD.

   

Fire OS 4 Sangria

Všechny představené modely spojuje nová verze operačního systému Fire OS, která je založena na Androidu 4.4 KitKat. Kromě několika vylepšení v UI nabízí uživatelské profily, sdílení obsahu v rámci rodiny a hlavně užitečného pomocníka FireFly, který debutoval společně s nepříliš úspěšným telefonem Fire Phone.

  

Amazon Kindle Voyage

Jméno Kindle je v některých lokalitách synonymem pro čtečku elektronických knih a úspěch slaví i na našem trhu. Vlajkový model výrobce Kindle Paperwhite se na konci loňského roku dočkal lehkého upgradu, jeho letošní nástupce se jmenuje Kindle Voyage.

  

Ten nabízí opět kompaktní rozměry a 6“ displej s nevídanou jemností 300 ppi. Pochopitelně je e-ink displej nasvícený stejně jako v případě Paperwhite a navíc nabízí speciální vrstvu, která má papír připomínat nejen okem, ale i dotykem. K tomu ale vůbec nemusí docházet, neboť otáčení stránek lze nově realizovat vyvinutím tlaku na rámeček knihy, v němž jsou zabudovány senzory PagePress s haptickou odezvou.

    

Rámeček je s displejem čtečky v jedné rovině, zadní strana knihy je vyrobena z hořčíkové slitiny a došlo k redukci tloušťky a hmotnosti – 7,6 mm a 188 gramů. Naopak narostla kapacita pro ukládání knih na 4 GB, kromě ePub nabízí podporu většiny běžných formátů knih v čele s MOBI. Baterie je schopná zajistit výdrž šest týdnu za předpokladu, že čtete půl hodiny denně s jemným nasvícením displeje a máte vypnutou veškerou konektivitu. 

 

Čtečka bude k dispozici s Wi-Fi připojením nebo s Wi-Fi + 3G. První varianta stojí 199 USD (4 200 Kč bez DPH), verze s 3G je nabízena za 269 USD (5 800 Kč bez DPH). V obou případech se jedná o sponzorované verze (s reklamami), jejich odstranění se dá vyřešit příplatkem 20 USD.Jako příslušenství bude v prodeji nové pouzdo Origami za 60 USD (1 300 Kč bez DPH).

Amazon Kindle

Ne, nejedná se podle názvu o první generaci čtečky od Amazonu, ale o zcela nový výrobek, který bude lákat na cenu začínající na 79 USD (1 700 Kč bez DPH). I v této cenové kategorii však uživatel dostane dotykový 6“ displej (167 ppi), 4 GB prostoru pro ukládání knih, podporu slovníků a baterii, která vás nenechá na holičkách.

  

Bohužel při nočním čtení v posteli si budete muset vystačit s externí lampičkou, nasvícení displeje se v tomto případě nekoná. Půlhodina čtení denně s vypnutým připojením zajistí baterii měsíční výdrž. Čtečka Amazon Kindle váží 191 gramů, její tloušťka je 10,2 mm. Knihy do ní dostanete skrze microUSB kabel nebo přes Wi-Fi, 3G se tentokráte nekoná. K dispozici bude i verze bez reklam za 99 USD (2 100 Kč bez DPH).

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku