TOPlist

Od vydání operačního systému Windows 1.0 uplynulo už 30 let

20. listopadu 2015 tomu bylo přesně 30 let ode dne, kdy Microsoft vydal úplně první verzi svého úspěšného operačního systému Windows, původně určenou pro počítače IBM, který dnes najdeme v některé z jeho posledních verzí na většině osobních počítačů ve světě.

Když se však na Windows 1.0 podíváme zpětně, zjistíme, že byl dnes slavný operační systém od Microsoftu ve své první verzi pro mnoho lidí poměrně velkým zklamáním. Velké množství uživatelů si stěžovalo na špatné odladění systému pro daný hardware, což mělo za následek pomalý chod. Mimo to se také většině lidí vůbec nelíbilo, nakolik je nové grafické rozhraní provázané s tenkrát ještě zbrusu novým příslušenstvím v podobě počítačové myši.

Přesto však mnohé prvky z původních Windows 1.0 najdeme i v nejnovějších verzích tohoto operačního systému. Mezi ty hlavní patří například výsuvné menu nebo posuvník obsahu v jednotlivých oknech

Po 30 letech od vydání Windows 1.0 ušel Microsoft dlouhou cestu a dnes už mají jejich zákazníci k dispozici jak Windows 10, tak i Windows 10 Mobile určená pro smartphony, na tomto poli však není Microsoft zdaleka tak úspěšný jako na trhu s osobními počítači, kde drží většinový podíl.

Autor článku Jan Nedbal
Jan Nedbal

Kapitoly článku