TOPlist

Synaptics vyvíjí řadič pro Force Touch displeje: První smartphony dorazí již příští rok

Jednou z hlavní předností nových iPhonů je technologie 3D (Force) Touch. Díky ní jsou telefony schopné rozeznat, jakou silou tlačí uživatel na displej, což otevírá nové možnosti pro dotykové ovládání. Apple ovšem nebyl se svými iPhony 6s/6s Plus první, kde tuto technologii použil. O několik dní jej předehnal Huawei se svým tabletofonem Mate S (videorecenze), nicméně novinka od Huawei se zatím stále neprodává a nové iPhony už ano. Apple tedy byl rychlejší z hlediska uvedení do prodeje.

 
Huawei Mate S byl první smartphone na světě s Force Touch displejem. Kdy se dostane do prodeje je zatím ve hvězdách.

Apple si technologii vyvíjí sám, ale Huawei podle spekulací využívá služeb Synapticsu. Tato společnost se zabývá vývojem a výrobou řadičů pro touchpady u notebooků a nově také míří do mobilní sféry. Řadič Synaptics Series 3700 by měl být prvním, který podporuje rozeznávání síly dotyku. Výrobce uvádí, že první modely vybavené tímto řadičem dorazí na trh již během příštího roku.


Apple sice nebyl první, kdo technologii pro rozpoznání intenzity stisku představil, ale jako první novinky s 3D Touch uvedl na trh.

Huawei Mate S byl sice představen již před měsícem, ale reálná dostupnost 128GB verze Premium, která jako jediná podporuje Force Touch, je nulová. Jedním z důvodů může být právě nedostatek řadičů od Synapticsu. Force Touch bude v příštím roce pravděpodobně hlavní inovací chystaných vlajkových lodí. Otázkou je, jak tuto technologii využijí. V současné době není operační systém Android připraven pro tento způsob ovládání a výrobci tak budou muset přijít s vlastními nástavbami.

Jak funguje 3D Touch u nových iPhonů v praxi? Nejen to vám prozradí naše videorecenze

Autor článku Zdeněk Beran
Zdeněk Beran
Redaktor serveru SMARTmania.cz a dalších technologických webů, fanoušek počítačového hardwaru, mobilních zařízení všeho druhu a jiné elektroniky, milovník akčních počítačových her a PUBG.

Kapitoly článku