TOPlist

Huawei je třetím největším výrobcem telefonů, Microsoft padá na čtvrté místo

Vesměs všechny společnosti vyrábějící mobilní telefony mají za sebou oznámení finančních výsledků za druhé čtvrtletí, a tak je možné je na základě zveřejněných informací poskládat za sebe podle počtu prodaných kusů mobilních telefonů. Za nás to udělala společnost Strategy Analytics, která oproti agentuře IDC brala v potaz nejen smartphony, ale také hloupé telefony, na které připadá podíl zhruba dvaceti procent.

  

Největším skokanem se oproti předchozímu čtvrtletí stala společnost Huawei. Čínský drak v uplynulém čtvrtletí prodal více než 30 milionů telefonů, díky čemuž odsunul na čtvrté místo Microsoft s 27,8 miliony prodaných zařízení (z toho však zhruba 20 milionů tvoří hloupé telefony Nokia). První pozici si s velkým náskokem udržel Samsung s 89 miliony prodaných mobilů, dvojkou je Apple, který prodal 47,5 milionů iPhonů. První pětku uzavírá Xiaomi s necelými 20 miliony prodaných telefonů.

  

Ve druhém čtvrtletí se prodalo celkem 435 milionů telefonů, což je pouze o 2 procenta více než v loňském roce. Po tabletovém trhu se tak zřejmě pomalu nasycuje i trh s mobilními telefony, ačkoliv očekáváme, že na konci letošního roku bude opět vytvořen nový prodejní rekord. Možná už ale nebude oproti loňskému roku tak výrazný.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku