TOPlist

Platforma Android One si příliš dobře nevede, Google ji však do žita nehází

Loni na konferenci I/O představil Google nadějný projekt s názvem Android One. Jedná se o podobnou platformu jako Google Nexus, s tím rozdílem, že telefony Android One jsou postaveny na levném referenčním smartphonu od Qualcommu, a nabídnou za malé peníze rozumnou výbavu a zajištěné budoucí aktualizace přímo od Google.

  

Těmito telefony, za jejichž výrobou stojí především indické společnosti, chtěl Google vybavit další miliardu lidí, zejména v rozvojových zemích. A výsledek? V Indii se jich za rok prodalo méně než milion. Viceprezident společnosti Google pro produktový managment Caesar Sengupta v rozhovoru pro Economic Times uvedl, že vlažné prodeje první generace telefonů byly způsobeny nedostatečnými skladovými zásobami a že příští telefony budou mnohem dostupnější. K tomu má přispět lepší spolupráce s partnery jak ve výrobě, tak v distribuci.

Sengupta je ohledně platformy Android One optimistický a tvrdí, že Google v žádném případě od programu neustoupí, naopak hodlá rozšířit počet zemí (aktuálně jich má sedm), kde se budou telefony Android One prodávat. Také se má rozšířit počet výrobců těchto zařízení, přispět mají zejména malé firmy na specifických trzích. Příští telefony Android One se také mají prodávat v širším cenovém rozpětí, zhruba mezi 100 – 200 americkými dolary (asi 2 400 – 4 800 Kč bez DPH).

  
Karbonn Sparkle V, Micromax Canvas A1 a Spice Dream UNO: První představené Android One telefony

V této cenové kategorii je ovšem velmi dravá čínská konkurence, a proto to bude mít Google velmi těžké. V jeho prospěch hovoří jistota budoucích aktualizací, ovšem tato položka není pro zájemce o telefon v této cenové relaci příliš rozhodující. 

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku