TOPlist

NutriAtlas: Mějte přehled (nejen) o tom, co jíte (tip na českou aplikaci)

NutriAtlas je užitečná aplikace, která vám nejen řekne, kolik „éček“ se nachází ve vámi zvolené potravině, ale také může posloužit jako zdroj receptů nebo ji lze používat místo nákupního seznamu. Pojďme si ji představit podrobněji.

Když NutriAtlas poprvé spustíte, přivítá vás menu, které má hezky malovanou grafiku a je uspořádáno do matice 4 x 2. První záložka „Éčka“ nám nabídne informace, které bychom od ní čekali, takže se zde můžeme podívat na různé skupiny éček, jejich kompletní seznam, zobrazení pouze škodlivých látek, které jsou seřazeny od 1 do 7 (1 = nezávadné, zdravé , 7 = nebezpečné) a jejich stupnice.

Druhá záložka „Potraviny“ je podle mého názoru nejzajímavější a v aplikaci ji budete používat nejčastěji. Zde máte v prvé řadě možnost skenovat čárový kód na potravině. Jakmile kód z potraviny aplikace načte, zobrazí vám nutriční hodnoty, seznam jak neutrálních, tak škodlivých éček a v neposlední řadě gramáž a výrobce. Aplikace čerpá data ze serveru nutriatlas.cz, který má v databázi drtivou většinu známých potravin. Pokud najdete potravinu, která v databázi není, máte možnost ji v několika jednoduchých krocích přidat. Osobně jsem ale našel vždy tak 9 výrobků z 10.

Dále můžete v této záložce vyhledávat výrobky dle kategorie (bagety, káva, čokoláda, maso, nápoje a nespočet dalších…). Rovněž zde máte možnost si ukládat oblíbené potraviny, které se následně logicky uloží do složky „oblíbené“. Pro lepší efektivitu hledání je zde také volba zobrazit naposledy prohlížené výrobky, či rozšířené hledání podle výrobce a vlastnosti potraviny (bez lepku atd.).

 

Třetí záložkou je nákupní seznam, kam lze jednoduše přidávat požadované potraviny. Při přidání položky se vás seznam zeptá na popis položky, cenu za jeden kus a množství – z toho plyne, že nákupní seznam v této aplikaci umí spočítat orientační cenu nákupu.

Čtvrtou záložkou jsou Recepty, kde lze najít mnoho zajímavých a zdravých receptů. Stejně jako v předchozích případech máte možnost hledat například dle kategorie (jídla z rýže, ze sýra, tofu, pizza, saláty…). Pro snazší vyhledávání se nabízí možnost přidat recepty do oblíbených, či si zobrazit naposledy otevřené.

 

Mezi další záložky pak patří Články a blogy, kde si můžete číst o éčkách, potravinách, nebo o receptech. Dále se zde nachází kalendář, který vás informuje například o semináři „Zdravá výživa“, takže díky němu nic neprošvihnete. V neposlední řadě zde máme diskuzi, kde se můžete společně s dalšími uživateli bavit o zdravé výživě a nespočtu dalších témat.

Použití v praxi

Když jsem si NutriAtlas poprvé stáhnul, tak nějak jsem věděl jsem co od něj mám čekat. I tak jsem byl ale příjemně překvapen funkčností. Věřím, že drtivá většina uživatelů bude aplikaci používat jen na skenování čárových kódů, stejně jako já. Při skenování aplikace rozpozná kód během 1 až 2 vteřin a spolehlivě najde daný výrobek. Pokud se ovšem potravina v databázi nenachází, máte volbu ji přidat ručně, což zabere trochu více času.

  

Z etikety musíte opsat spoustu informací (složení, gramáž, výrobce, éčka, tuky, cukry, dodavatele, zemi původu…), takže pokud nemáte čas nebo náladu, nepouštějte se do toho. Co mě v praxi zaujalo, bylo například skenování Výběrové šunky pro děti, o které jsem zjistil, že vůbec není pro děti, protože obsahuje spoustu alergenů a nebezpečných látek. A podobných potravin v aplikaci najdete celou řadu.

Klady (+)

  • velká databáze známých potravin
  • spolehlivost načtení čárového kódu
  • jednoduché prostředí, hezká grafika
  • základní verze je zcela zdarma

Zápory (-)

  • Méně známý výrobek nemusí být v databázi
  • reklamní banner (řeší placená verze)

Webové rozhraní

NutriAtlas je aplikace pro chytré telefony, která je vázaná na stejnojmenný web. Na adrese nutriatlas.cz naleznete funkčně to samé, jako ve vašem chytrém telefonu. Graficky je web pojatý stejně jako aplikace, takže uživatelé se neztratí. Dle mého názoru je ovšem mobilní aplikace daleko praktičtější.

Odkaz na Google Play Odkaz na App Store

Občas je dobré vědět, co vlastně jíme. Aplikace je podle mého názoru velice užitečná a zajímavá. Pokud jste NutriAtlas ještě nevyzkoušeli, rozhodně vám jej doporučím. Aplikace je zdarma ke stažení pro Android na Google Play a pro iOS na iTunes App Store. V obou obchodech můžeme nalézt také placenou verzi, která odstraňuje reklamní banner a stojí necelé 3 USD (cca 57 Kč).

Autor článku Marek Smékal
Marek Smékal

Kapitoly článku