TOPlist

Potvrzeno: Roamingovým poplatkům definitivně odzvoní 15. června 2017

Evropská unie konečně definitivně schválila zrušení roamingových poplatků v zahraniční. Hned to ale nebude, kýženým termínem se má stát 15. červen 2017. Do té doby ještě jednou dojde ke snížení roamingových poplatků, konkrétně k 30. dubnu příštího roku. Od května 2016 by minuta hovoru neměla stát více než 0,05 euro (zhruba 1,30 Kč), textová zpráva by měla stát maximálně 0,05 euro (0,50 Kč) a za jeden přenesený megabajt dat byste opět neměli zaplatit více než 0,05 euro (1,30 Kč).

Původně se přitom očekávalo, že roamingové poplatky skončí k 15. prosinci letošního roku, nicméně tento proces byl kvůli změnám na půdě Evropské komise pozastaven. Zrušení roamingových poplatků se pochopitelně nelíbí operátorům, kteří mají obavy o snížení příjmů za poskytované služby. Je také velice pravděpodobné, že po zrušení roamingu budou zavedeny limity (FUP), po jejichž překročení dojde k navýšení cen za data, volání či textové zprávy. Pro koncové uživatele tedy ještě zdaleka není vyhráno, ale vypadá to, že se konečně začíná blýskat na lepší časy.

Autor článku Jiří Hrma
Jiří Hrma
Zakladatel a šéfredaktor SMARTmania.cz, fanoušek moderních technologií a chytré domácnosti, cestovatel, milovník elektronické hudby a vyznavač extrémních sportů.

Kapitoly článku