TOPlist

Konec telefonů s hrbem? Samsung představil 16Mpx snímač s tloušťkou 5 mm

Neustálé ztenčování mobilních telefonů je trend, který má sice pozitivní efekt na vizuální stránku zařízení, kterou však obvykle dokresluje vystouplá čočka fotoaparátu. Jsou zkrátka komponenty, u nichž nelze snižovat tloušťku do nekonečna, ačkoliv Samsung v oblasti tloušťky fotočipů opět posouvá hranice o kousíček dále.

  

Jeho nový čip ISOCELL S5K3P3 má tloušťku pouze 5 mm, přesto si má zachovat stejnou kvalitu, jako o 20 procent větší snímače obsažené v modelech Galaxy S6 a S6 Edge. Snímač má rozlišení 16 megapixelů, velikost jednoho bodu se podařilo zmenšit z 1,12 μm na 1 μm. Toto nové řešení nemusí mít na celkovou tloušťku fotoaparátu až tak zásadní vliv, neboť k tloušťce snímače je ještě nutné připočíst tloušťku optiky, nicméně vítáme každý krůček kupředu.

  

Samsung již poskytl svůj nový snímač výrobcům zařízení, tudíž je možné, že se s ním setkáme v některém z letošních modelů, například v připravovaných tabletofonech Galaxy Note 5 či Galaxy S6 Plus.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku