TOPlist

Projekty Astoria a Islandwood: Pár kliků transformuje aplikace na Android a iOS pro Windows

Microsoft na vývojářské konferenci Build představil vývojářské nástroje pro převod aplikací z platforem Android a iOS tak, aby nativně fungovaly pod systémem Windows 10. K portaci je zapotřebí nástroj Universal Windows Platform Bridge toolkit, který si mohou vyzkoušet vybraní vývojáři v Limited Developer Preview.

  

Microsoft své projekty nazývá Astoria (v případě portování aplikací pro Android) a Islandwood (u portace iOS aplikací). V obou případech se jedná o silné programy, s jejichž pomocí je překompilování aplikací z konkurenčních platforem otázkou několika kliků. Nejprve je zapotřebí jednoduchým nástrojem aplikaci proskenovat, přičemž výsledkem je seznam změn, které je zapotřebí v aplikaci změnit. Pokud například aplikace využívá Google map, postačí změnit jeden řádek kódu, odkazující na vestavěné Bing mapy. Stejná situace nastává i u vyhledávače, reklamních řádků, in-app plateb či notifikací.

Kromě toho mohou vývojáři své výtvory obohatit o „speciality“ Microsoftu, například o živé dlaždice či podporu Xbox Live ve hrách. Vývojáři mající zájem preview nových nástrojů vyzkoušet, se mohou zaregistrovat na následujících stránkách:

Finální verze nástroje Universal Windows Platform Bridge toolkit má být vydána letos na podzim.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku