TOPlist

NVIDIA Shield Tablet X1 s Androidem 6.0 v benchmarku: Vysoký výkon zajistí čip Tegra X1

Zdá se, že NVIDIA pracuje na dalším výkonném (herním) tabletu z modelové řady Shield. V databázi GFXBenchmarku se totiž objevily první testy záhadného zařízení, které toho prozradily poměrně hodně. Shield Tablet X1 má pohánět výkonný osmijádrový SoC Tegra X1, který byl představený letos v lednu na veletrhu CES.


Ilustrační obrázek

Oproti loňské čipu Tegra K1 se výkon zvýšil zhruba 1,5×, počet grafických jader Maxwell narostl ze 192 na 256. 64bitový čip zvládne přehrávat video v rozlišení 4K v 60 snímcích za vteřinu, přináší podporu H.265 a dokonce si poradí si s Unreal Engine 4 „Elemental“ demo, které loni sloužilo k prezentaci Xbox One (recenze) s odběrem 100 Wattů.

O zobrazování by se měl starat osmipalcový displej s rozlišením 1920 x 1200 px, který doplní 3 GB RAM a 32GB interní úložiště. Chybět by neměl ani slot na microSD kartu a je možné, že se dočkáme také varianty se slotem na SIM kartu a podporou datových přenosů. GFXBench z nějakého důvodu v testu zohlednil pouze čtyři Cortex-A57 jádra, nicméně Tegra X1 dále disponuje čtyřmi jádry Cortex-A53 (architektura big.LITTLE).

V tuto chvíli nevíme, kdy by nové zařízení mohlo být představeno, ale pro předvánoční trh si NVIDIA připravila Shield Tablet K1. Je tedy pravděpodobné, že Shield Tablet X1 se na trhu objeví až v příštím roce.

Autor článku Jiří Hrma
Jiří Hrma
Zakladatel a šéfredaktor SMARTmania.cz, fanoušek moderních technologií a chytré domácnosti, cestovatel, milovník elektronické hudby a vyznavač extrémních sportů.

Kapitoly článku