TOPlist

Jemnostpán mezi displeji: Sharp představil 5,5″ displej s 4K rozlišením a 806 ppi

V roce 2010 představil Apple iPhone 4, který přinesl do světa mobilních technologií pojem Retina, označující tak jemný displej, že jednotlivé pixely nejsou lidským okem rozpoznatelné. Tato hranice byla Applem stanovena na 300 ppi a tu si zařízení Apple v podstatě drží dodnes. Jemnost displeje se tak stala další veličinou, která rozpoutala závod výrobců displejů o další nej, byť v tomto případě jsou vítězství vykoupena větší zátěží grafických čipů a mobilních baterií.

  

Aktuálním rekordmanem je od dnešního dne japonský gigant Sharp. Ten dnes představil zcela nový 5,5″ panel IGZO s rozlišením 4K (2 160 × 3 840 pixelů), což znamená jemnost 806 obrazových bodů na palec. Toto rozlišení se přitom teprve nyní dostává do televizorů s mnohonásobně větší úhlopříčkou displeje a videoobsahu v tomto rozlišení je prozatím po čertech málo. Panel od Sharpu může najít využití například u helem pro virtuální realitu, kde je oko displeji přecijen blíže, než u klasického používání mobilního telefonu.

  

Nový panel od Sharpu má před sebou ještě dlouhou cestu, s masovou výrobou se počítá až v příštím roce, přičemž první koncová zařízení by mohla přijít na jeho konci. S „mobilním“ 4K displejem údajně koketuje i Samsung, podle posledních spekulací by měla být displejem s tímto rozlišením osazena letošní generace tabletofonu Galaxy Note 5. Díky očekáváné úhlopříčce 5,78″ by však měl mít displej od Samsungu jemnost „pouze“ 762 ppi. Výrobci mobilních čipů a baterií se mají na co připravovat.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku