TOPlist

Casio odhalilo chytré hodinky s Android Wear, které díky monochromatickém displeji vydrží měsíc

Do světa chytré nositelné elektroniky zamířila další slavná hodinářská firma, tentokráte se však nejedná o žádného švýcarského výrobce výhradně mechanických modelů, ale o japonskou značku Casio, která má obrovskou praxi ve výrobě digitálních hodinek. Její nový přírůstek Smart Outdoor Watch WSD-F10 jsou vlastně také „digitálky“, avšak pouze na povrchu. Pod jeho slupkou se ukrývají chytré hodinky postavené na platformě Android Wear.

  

V Casiu zapřemýšleli, jak chytrým hodinkám prodloužit výdrž a přišli na velmi netradiční řešení. Nad barevný zobrazovač umístili průhledný sekundární monochromatický displej, který známe z klasických digitálních hodinek. Když potřebujete chytré funkce, sáhnete po Android Wear, když vám stačí zobrazování času, přepnete se do digitálek. V druhém případě hodinky vydrží až jeden měsíc na jedno nabití, v systému Android Wear však pouze 1 den. 

Hodinky jsou především outdoorové, proto nás nepřekvapuje robustní tělo, které by díky armádnímu standardu MSL-STD-810 mělo něco vydržet; potápět se nimi lze do 50 metrů. Díky odolnosti jsou hodinky výrazně větší a těžší než většina konkurence – 61,7 × 46,4 × 15,7 mm a 93 gramů. Displej hodinek má průměr 1,32 palců a rozlišení 320 × 300 pixelů, podobně jako u hodinek Moto 360 je spodní část displeje zploštělá.

    

Zásobu senzorů tvoří barometr pro měření tlaku vzduchu a nadmořské výšky, kompas, akcelerometr a gyroskop. Bohužel o přítomnosti GPS se výrobce nezmiňuje, informace o přesné poloze tak zřejmě pocházejí z telefonu, který je možný připojit přes Bluetooth 4.1 nebo Wi-Fi 802.11 b/g/n. Casio systém Android Wear doplnilo o spoustu funkcí, takže díky hodinkám například zjistíte čas východu/západu slunce, grafy přílivu a odlivu, kromě toho nechybí aplikace RunKeeper, ViewRanger nebo MyRadar. Pro přepínání funkcí je připraveno fyzické tlačítko, takže je možné s hodinkami pracovat v rukavicích či pod vodou.

 

Casio si své outdoorové chytré hodinky cení na 500 dolarů (asi 12 500 korun bez DPH), v nabídce budou v černé, oranžové, červené a zelené barvě. Do prodeje půjdou v březnu v Japonsku a v dubnu v USA, o dostupnosti na evropském trhu nemáme prozatím žádné informace.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku