TOPlist

Apple ještě nehází iPod do žita: Představil šestou generaci iPodu Touch

Hudební přehrávače iPod prakticky vytratily z finančních výsledků společnosti Apple a výdělky z jejich prodeje se krčí v malé škatulce s názvem Ostatní. Navíc poslední iPod byl představen v roce 2012, a tak se logicky nabízela myšlenka, že Apple své historicky úspěšné přehrávače jednou pro vždy zakope pod zem. A přece se v konvičce s živou vodou našlo pár kapek, s jejichž pomocí se značka iPod opět probouzí k životu. Přivítejte iPod Touch šesté generace.

  

Představení nového iPodu je poměrně logický krok, jedná se o zařízení, které se má stát dostupnou branou do světa Apple Music. Tu ostatně Apple v tiskové zprávě zmiňuje hned několikrát, více si o ní můžete přečíst v naší bleskovce. Ačkoliv se primárně jedná o mp3 přehrávač, svým výkonem nezaostává za nejnovějšími iPhony – pohání je ten samý 64-bitový čip Apple A8 ve spolupráci s pohybovým koprocesorem M8. Toto kombo má zajistit dech beroucí výkon při hraní nejnovějších her.

     

Veškerá podívaná se odehrává na 4″ Retina displeji (rozlišení 1136 × 640 pixelů), nepotvrdily se tak spekulace, že iPod Touch dorovná nové iPhony i úhlopříčkou displeje. Čelní strana nového iPodu ještě obsahuje FaceTime HD kameru a domovské tlačítko, které však postrádá čtečku otisků prstů; na zadní straně našel ubytovací prostor 8megapixelový fotoaparát iSight. Díky němu si uživatelé nejnovějšího iPodu mohou poprvé užít režimů slow-mo (až 120 fps) a sekvenčního snímání. Vylepšila se i konektivita skrze Wi-Fi, skrze kterou potečou data až třikrát rychleji než u předchozí generace. 

  

Nový iPod Touch přichází na trh ve čtyřech paměťových variantách a celkem v šesti barevných kombinacích  – šedé, zlaté, stříbrné, růžové, modré a červené. Do těchto barev Apple převlékl i přehrávače iPod Mini a iPod Nano, u nich se však pod kapotou neodehrály žádné změny.

Na české ceny iPodu Touch šesté generace se můžete podívat v následující tabulce. Potěšující zprávou je, že dodací lhůta všech nových iPodů je na našem trhu jeden den.

Paměťová varianta 16 GB 32 GB 64 GB 128 GB
Cena včetně DPH 6 490 Kč 8 090 Kč  9 690 Kč 12 790 Kč
Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku