TOPlist

Mobil.cz: Nový virtuální operátor nabízí internet zdarma při dobití karty

Právě dnes vstupuje na český trh nový virtuální operátor MOBIL.CZ vydavatelství MAFRA a.s. Nabízí předplacenou kartu za 200 Kč s voláním za 2,5 Kč/min a SMS 1,5 Kč do všech sítí. Znatelnou výhodou je 200 MB dat zdarma na 1 měsíc po každém dobití kreditu.

Mobil.cz je přímou odpovědí T-Mobile na karty BLESKmobil od O2. Za několik hodin se na tiskové konferenci dozvíme, zda jde jen o obchodní značku T-Mobile, přeprodej služeb se smlouvou uživatele s Mafra a.s. či zda bude Mobil.cz provozovat i vlastní služby a techniku jako virtuální operátor vyšší úrovně. Nejpravděpodobněji bude Mobil.cz značkovým prodejcem (Branded Reseller), tj. Mafra poskytne svoji značku, marketing a distribuční kanály podobně jako vydavatel BLESKu.

 
Virtuál Mobil.cz láká na stejné ceny jako BLESKmobil; výhodou je internet zdarma při dobití

Mobil.cz je nepochybným zpestřením trhu. Volání za 2,5 Kč/min, SMS za 1,5 Kč a MMS za 5 Kč z předplacenky. Operátor nepřináší snížení cen – BLESKmobil operuje se stejnými včetně tarifikace 60+1. Nabízí ale dobrou možnost bezplatného připojení k internetu díky výhodě 200 MB dat zdarma, která se automaticky aktivuje po každém dobití na 1 měsíc. Jde o nejsilnější motivační pobídku k dobíjení předplacené karty na trhu a z kreditu ukrajují skutečně jen volání a SMS. Volání na infolinku je zdarma (telefonní číslo 3333, automat), při spojení s operátorem bude účtován poplatek 20 Kč. Kompletní ceník Mobil.cz včetně roamingu naleznete v tomto PDF souboru. Operátor využívá číselnou řadu T-Mobilu 730 6xx xxx.

Lákadlem je internetové připojení “zdarma”

Za internet nezaplatíte ani po vyčerpání FUP 200 MB. Mobil.cz umožní i poté trvalé připojení poměrně tragickou rychlostí 16 kbit/s (samotný T-Mobile má 64 kbit/s). I když je taková rychlost prakticky nevyužitelná, zabraňuje náhodné aktivaci plateb za další data. Do datového limitu se nepočítají návštěvy on-line deníků iDnes.cz, Lidovky.cz a dalších titulů Mafra a.s. Pro opětovné obnovení rychlosti a získání dalších 200 MB dat je nutné, aby si zákazník znovu dobil.

Žádné informace o možnosti koupit nebo dokupovat jen data po vyčerpání limitu u Mobil.cz v tuto chvíli nemáme a patrně ani samostatně koupit nepůjdou, bude možné jen kartu znovu dobít. Koncept je ale přitažlivý, jednoduchý a může sloužit i k získávání nových zákazníků ze skupiny internetových uživatelů pro vyšší služby.

 
Roamingové ceny

Koupíte-li si internetový paušál 100 MB ke kartě BLESKmobil za 100 Kč, po vyčerpání dat rychlost klesne na stále obstojných 200 kbit/s. Výhodou BLESKmobilu je i možnost volat na něj z tarifů O2 bezplatně, je-li jejich součástí volání v síti O2 zdarma. V pondělí uvidíme, zda bude něco podobného možné i ze sítě T-Mobile.

 
Takto bude vypadat dobíjecí kupon Mobil.cz; dobíjet kredit samozřejmě půjde i online

Kartu Mobil.cz a dobíjecí kupony koupíte na stejných místech jako BLESKmobil, tj. v novinových stáncích, on-line a patrně i na prodejních místech T-Mobile Twist. Karta umožňuje i volání do zahraničí za vysoké ceny a roaming za ceny Eurotarifu regulovaného EU.

Přiblížil se tak konec drahých předplacenek O2, T-Mobile a Vodafonu? Zdá se, že málo platící uživatele budou jednoduchými službami obsluhovat virtuální operátoři a mobilní operátoři se zaměří na ziskovější smluvní zákazníky, firmy a přidané služby a uspoří za marketing a distibuci.

Autor článku Vladimír Stuchlý
Vladimír Stuchlý

Kapitoly článku