TOPlist

CES v podání Lenova: Kovový sendvič, fitness náramek s e-ink displejem a externí blesk pro selfies

Společnost Lenovo nás na veletrhu CES doslova zahltila novinkami, představila dva slušně vybavené smartphony, fitness náramek s e-ink displejem a v neposlední řadě také velmi originální příslušenství v podobě přídavného blesku Selfie Flash do 3,5 mm konektoru.

Lenovo Vibe X2 Pro

Pokud se vám líbilo Lenovo Vibe X2, bude se vám líbit i verze s přízviskem Pro. Čínský výrobce i v tomto případě sází na originální design, který je tvořen několika vícebarevnými vrstvami „slepenými“ do jednoho kusu, což je nejlépe vidět na stranách zařízení. Tento sendvič však na rozdíl od Vibe X2 netvoří plast, ale kov. Lenovo vyrobilo celkem tři barevné kombinace, přičemž záda telefonu mohou být modrá, béžová nebo růžová.

  

Čelní strana je ale ve všech případech černá, z velké části ji tvoří plocha 5,3“ IPS displeje s Full HD rozlišením (1 080 × 1 920 pixelů, 415 ppi). Pod displejem se nachází trojice senzorových tlačítek, nad ním pak kamerka s nadstandardním rozlišením 13 megapixelů pro videohovory a především pro tvorbu selfies. Zadní fotoaparát rovněž disponuje 13 megapixely, společnost mu dělá LED diodka.  

    

Uvnitř tepe 64-bitový Qualcomm Snapdragon 615 s osmi jádry taktovanými na 1,5 GHz, velikost operační paměti se zastavila na 2 GB. Vnitřní úložiště činí 32 GB a lze jej až zdvojnásobit přidáním paměťové karty. Dále telefon ubytuje dvě SIM karty ve formátu nano pro práci v rychlých LTE sítích. Ostatní bezdrátová konektivita zahrnuje Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth 4.0 LE, o NFC se ale výrobce ve specifikacích nezmiňuje.

  

Lenovo Vibe X2 Pro má půdorysné rozměry 146,3 × 71 mm, tloušťka je příjemných 6,95 mm. I s 2 410mAh baterií váží 140 gramů. Operačním systémem je Android 4.4 Kitkat schovaný za grafickou nadstavbu VIBE UI 2.0, která přináší nové možnosti personalizace zamykací obrazovky nebo transparentní ikony. 

Lenovo Selfie Flash

Originálním příslušenstvím pro tento model je přídavný blesk Selfie Flash. Aby nebylo čelní kamerce líto, že jí nedělá společnost přisvětlovací LED dioda, připravilo Lenovo externí řešení, které se zasouvá do 3,5 jacku pro sluchátka. Blesk, který tvarem připomíná klíč, obsahuje 8 LED diod pro postupné oslňování a zajištění přirozených odstínů barev. Na jedno nabití, které probíhá skrze sluchátkový konektor, je možné pořídit až 100 selfies.

  

Telefon Lenovo Vibe X2 Pro bude dostupný pouze v limitované edici, na trh dorazí v dubnu za cenu 499 USD (11 600 Kč bez DPH), blesk Selfie Flash dorazí souběžně za cenu 29 dolarů (700 Kč bez DPH). 

Lenovo P90

Druhým představeným telefonem je 5,5“ model Lenovo P90. Oproti Vibe X2 Pro se jedná o nepříliš designově výrazný kousek, nicméně nabídne velmi slušný výkon a také slušnou kapacitu baterie. Displej nese rozlišení Full HD (1 080 × 1 920 pixelů) a je vyroben technologií IPS. Pod ním se nachází trojice senzorových tlačítek, nad ním pak 5megapixelová čelní kamerka. Zadní snímač disponuje rozlišením 13 megapixelů, fotoaparát potěší přítomností optické stabilizace a duální LED diody.

  

V útrobách tabletofonu tepe čtyřjádrový 64-bitový Intel Atom s taktem 1,83 GHz, k ruce mu jsou 2 GB operační paměti. Vnitřní paměť disponuje kapacitou 32 GB, o slotu na microSD kartu se výrobce nezmiňuje. Bezdrátově se s tímto telefonem připojíte skrze Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth 4.1 LE nebo prostřednictvím sítí LTE.

    

Do těla o rozměrech 150 × 77,4 × 8,5 mm a hmotnosti 156 gramů se vešla baterie o kapacitě 4 000 mAh. Baterii lze navíc díky technologii Quick Charge nabíjet dvakrát rychleji než je běžné. Operačním systémem je Android ve verzi 4.4 KitKat schovaný za prostředí Vibe UI 2.0. Lenovo P90 půjde do prodeje v únoru letošního roku, ceny budou zveřejněny později. 

VIBE VB10

Lenovu neunikl ani trend nositelné elektroniky a představilo tenký náramek VIBE VB10. Ten je určen především sportovcům, disponuje zahnutým 1,43“ e-ink displejem s rozlišením 296 × 128 pixelů, na nějž chodí notifikace ze spárovaného smartphonu (SMS, hovory, Facebook, Twitter, WeChat atd.) a rovněž zobrazuje informace o vaší sportovní aktivitě.

  

Náramek disponuje akcelerometrem a díky němu poskytuje informace o ušlé vzdálenosti, počtu kroků, spálených kaloriích případě spánkové aktivitě. Náramek vás navíc informuje v případě, že je příliš vzdálen od spárovaného telefonu. Snímač tepu však přítomen není, stejně tak chybí i GPS, párování s telefonem probíhá skrze Bluetooth 4.0.

 

VIBE VB10 nabízí voděodolnost s certifikací IPx7, což znamená výdrž v hloubce 1 metr po dobu 30 minut. Kapacitou baterie se výrobce nepochlubil, tvrdí však, že při běžném používání lze dosáhnout až týdenní výdrže. Náramek bude prodáván ve stříbrné nebo černé barvě za cenu 89 USD (2 100 Kč bez DPH). Dostupný bude v dubnu letošního roku.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku