TOPlist

Oculus Rift je dražší, než se očekávalo. V Evropě se začne prodávat v květnu

Letošní rok by měl být rokem virtuální reality, do prodeje půjde několik náhlavních souprav včetně nejočekávanějších „helem“ HTC Vive Pre a Oculus Rift. Výrobce druhého jmenovaného zařízení konečně na veletrhu CES oznámil dostupnost a cenu, přičemž zejména cenou fanoušky dost nepříjemně překvapil – Oculus Rift bude stát 599 dolarů, v Evropě 699 euro (cca 19 tisíc korun) + poštovné. K nám se však zatím oficiálně dovážet nebude.

  

Bohužel Oculus si za zklamání fanoušků může zcela sám, což potvrdil i zakladatel společnosti Palmer Luckey. Ten v září vypustil z úst nešťastnou větu, že cena se bude pohybovat někde za hranicí 350 dolarů, čímž chtěl utišit spekulace médií, která tvrdila, že Rift bude stát astronomických 1 500 dolarů. Nyní se za svůj výrok omlouvá, údajně chtěl vyjádřit pouze kontrast mezi odhadem médií a skutečností, nikoliv však konečnou cenu. Částce 350 dolarů nahrával i fakt, že se za ni prodávala druhá verze vývojářského kitu.

  

Ani zmíněná částka údajně výrobu brýlí nepokryje a společnost ji bude muset dotovat zejména prodejem obsahu. Vybrané hry a aplikace budou k dispozici zdarma, ceny těch nejzajímavějších titulů se mají pohybovat na úrovni cen her pro počítače a herní konzole. Společně s brýlemi bude v balení náhlavní souprava, herní ovladač Xbox, ovladač Oculus Rift, senzor polohy a dvojice her, Oculus však žádné ořezané balení o tyto položky nechystá; jejich cena je prý oproti ceně brýlí zcela zanedbatelná.

  

Oculus také oznámil doporučenou počítačovou sestavu, na které bude možné hrát většinu titulů v maximální kvalitě – vyžadován je alespoň procesor Intel Core i5-4590, grafická karta NVidia GTX970 či AMD R290 s HDMI 1.3 výstupem, 8 GB RAM a operační systém Windows 7 SP1. Pořádné virtuální hraní bude zkrátka vyžadovat pořádnou investici, tedy pokud nejste jedením z prvních 7 500 přispěvatelů; ti totiž dostanou Oculus Rift zdarma. Předobjednávky začínají již nyní, první majitelé by měli dostat Rift v květnu.  

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku