TOPlist

Google obohatil YouTube o podporu 360stupňových videí

Pokud máte kameru schopnou zaznamenávat 360° videa (například přimontovanou ke svému dronu), a chcete se svými natočenými scenériemi pochlubit i svým kamarádům, máte nově jednoduchou možnost. Google ve spolupráci s výrobci kamer jako Bulbcam, Giroptic, IC Real Tech, Kodach a Ricoh připravil možnost nahrávat 360° videa na YouTube, stejně tak je z tohoto místa přehrávat.

  

Pro úspěšné zveřejnění 360° videosouboru až ve 4K rozlišení je nutné k němu přiložit skript, aby se YouTube správně zorientoval v prostoru. Pro přehrávání videa je zapotřebí vlastnit telefon nebo tablet s Androidem (JellyBean, KitKat nebo Lollipop) a aktualizovanou aplikací YouTube nebo v prohlížeči Chrome. Podle našich zkušeností lze videa přehrát i na Windows Phone 8.1 v Internet Exploreru, který se po aktualizaci GDR1 za Google Chrome vydává. V Google navíc usilovně pracují na přidání podpory pro iOS.

Podívejte se na první 360° videa na YouTube (vyžaduje zařízení s Androidem Jelly Bean a vyšším)

Rozhlížení ve videu vám zajistí naklánění a otáčení telefonu díky vestavěnému gyroskopu, pro zprostředkování maximálně autentické virtuální reality vám může pomoci například Google Cardboard, do níž telefon zasunete a rozhlížení do stran realizujete nakláněním hlavy. 

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku