TOPlist

Asus PadFone 2 oficiálně představen: Quadcore, LTE, HD displej a lehčí tělo

Asus před několika hodinami představil druhou generaci zařízení PadFone. „Dvojka“ dospěla nejen po stránce designu, ale také výkonu. Na jaké novinky se tedy můžeme těšit? (preview)

Na dnešní den si Asus naplánoval oficiální premiéru druhé generace zařízení s názvem PadFone. Recenzi původního PadFone jste si na SmartManii mohli přečíst před několika týdny a v dnešním článku se podíváme na klíčové novinky „dvojky“. Tisková konference se konala v Taipeii, nicméně na 11:00 našeho času je naplánována ještě evropská tiskovka v Miláně, kde bychom se měli dozvědět informace týkající se uvedení na český trh.

 
Asus PadFone 2 na oficiálních snímcích

Základem celého zařízení se opět stane telefon PadFone, jehož výpočetní výkon se bude používat i pro speciální tabletový dok. PadFone se bude moci pochlubit 4,7″ Super IPS+ HD displejem vybaveným technologií IGZO od Sharpu (informovali jsme zde), který bude chránit odolné sklo Corning Fit Glass (tím je vybavený i Nexus 7). Hnacím motorem celého soustrojí se stane čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon (APQ8064), kterému budou sekundovat rovné 2 GB operační paměti RAM.

 

Pro fotografování bude k dispozici 13Mpx fotoaparát s BSI senzorem, přisvětlovací diodou a světelností f/2.4. Video bude možné nahrávat nejen ve fullHD rozlišení při 30 FPS, ale také v HD rozlišení při 60 FPS. PadFone navíc zvládne pořídit až 100 snímků za sebou v plném rozlišení. Na přední straně najdeme 1,2Mpx kamerku pro videohovory. PadFone 2 dorazí na trh s Androidem 4.0.4 “Ice Cream Sandwich”, ale později se dočkáme aktualizace na verzi 4.1 “Jelly Bean”.

 

Co se týče kapacity vnitřní paměti, dočkáme se třech variant s 16, 32 a 64 GB prostoru, slot na paměťové karty chybí, nicméně Asus bude k PadFone 2 dodávat balíček s 50 GB prostoru v cloudovém úložišti WebStorage (na dva roky zdarma). Klasický slot na SIM kartu u druhé generace nahradí microSIM. K dispozici by měla být jak evropská GSM/3G/LTE verze, tak i americká, japonská a australská varianta s podporou tamních LTE sítí. PadFone 2 dále nabídne podporu NFC, WiFi, Bluetooth 4.0, GPS. Vestavěný akumulátor má kapacitu 2 140 mAh.

  

Tabletový dok PadFone Station bude osazený 10,1″ IPS displejem s rozlišením 1280 x 800 px. Zatímco první generace Station disponovala baterií s kapacitou 6 600 mAh, nová verze nabídne 5 000 mAh, díky čemuž se snížila hmotnost na přijatelných 514 gramů. Samotný telefon PadFone 2 váží 135 gramů, takže se po sečtení dostaneme na 649 gramů čisté váhy, což je v porovnání s 854 gramy u první generace (telefon + tablet) citelně méně.

 

Asus k PadFone 2 nepředstavil třetí díl s klávesnicí, set se bude prodávat pouze v kombinaci telefon + tabletový dok, zájemci si ale budou moci koupit PadFone 2 i jako telefon samotný. Chybět nebude ani speciální Bluetooth sluchátko zabalené do kapacitního pera. Na Tchaj-wanu se PadFone 2 začne už v průběhu příštího týdne (černá verze), později bude dostupná ještě elegantní bílá varianta. V České republice se PadFone 2 bohužel nezačne prodávat v první vlně, ale setkáme se s ním až na začátku příštího roku.

Zdá se, že si Asus vzal k srdci výtky z první generace PadFone a dvojku znatelně vylepšil. Líbí se nám nejen po stránce hardware, ale i designu – v tabletovém doku došlo k odstranění kapsy pro vkládání telefonu, PadFone 2 se nově pouze zasouvá do otvoru v zadní části, což se opět pozitivně projevilo na celkové tloušťce setu. Zajímavostí také je, že Asus na vývoji mechanismu pro uchycení telefonu (tzv. magic grip) do tabletového doku pracoval téměř dva roky.

Zdroje: Engadget, PocketNow, vlastní

Autor článku Jiří Hrma
Jiří Hrma
Zakladatel a šéfredaktor SMARTmania.cz, fanoušek moderních technologií a chytré domácnosti, cestovatel, milovník elektronické hudby a vyznavač extrémních sportů.

Kapitoly článku