TOPlist

Sony Xperia E4 představena: Dostupný smartphone s 5″ displejem a dobrou výdrží

Již loni v prosinci se objevila na internetu recenze předprodukčního kousku Sony Xperia E4, oficiálního představení se však telefon dočkal až nyní. Novinka dostala do vínku pětipalcový IPS displej s rozlišením 540 x 960 px, což znamená jemnost nepříliš oslnivých 220 ppi. Výrobce sáhl po procesoru MediaTek 6582, jenž sestává ze čtyř Cortex-A7 jader na frekvenci 1,3 GHz. Ten je doplněn o 1GB operační paměť a interní úložiště o velikosti 8 GB, které je možno dále rozšířit o paměťové karty typu microSD.

 

Rozměry telefonu jsou 137 x 74,6 x 10,5 mm a hmotnost činí 144 gramů. Nejedná se tak o ten nejkompaktnější telefon na trhu, stále však jde o hodnoty, které by pro většinu uživatelů měly být v normě. Sony také poněkud upustilo od ostrých hran a Xperia E4 vsází na oblý a lehce prohnutý design s několika charakteristickými prvky jako například výrazné zamykací tlačítko.

   

Zadní strana se stala domovem pro pětimegapixelový fotoaparát s přisvětlovací diodou, jenž dokáže zaznamenat video ve Full HD rozlišení a nechybí ani spousta speciálních režimů jako například virtuální realita, HDR či sekvenční snímání. Sony Xperia E4 ukrývá baterii o kapacitě 2300 mAh a výrobce tvrdí, že vydrží až dva dny náročného používání. Tomu může napomoct i STAMINA režim, který různými drobnými omezeními dokáže šetřit energii a tím výdrž prodloužit.

 

Po stránce konektivity je nutno se spokojit se základem v podobě WiFi, Bluetooth a GPS. Na NFC se nedostalo a LTE chybí též. Sony Xperia E4 vstoupí do prodeje již v polovině února a nebude chybět ani varianta na dvě SIM karty. Cenu výrobce v tuto chvíli nespecifikoval, náš odhad se pohybuje okolo pěti tisíc korun.

Autor článku Martin Pavlović
Martin Pavlović
O technologie se zajímám odjakživa. Kromě nich mě baví také urbanismus a městská mobilita, hudba a společenská témata. Nejraději trávím čas v sedle kola, na kulturních akcích, s analogem v ruce nebo doma u knih, filmů i videoher.

Kapitoly článku