TOPlist

Lifepaint: Reflexní sprej, který řidiče spolehlivě upozorní na každého cyklistu

Čím dál častěji se účastníkem silničního provozu stávají cyklisté, a pokud nemají výrazné reflexivní vybavení, řidiči aut je často nechtěně přehlédnou. Tím nastávají nebezpečné situace, ve kterých jde často o život. Malé blikačky, kterými jsou cyklisté vybaveni, jejich zviditelnění příliš nepomáhají, zejména při noční jízdě.

Švédská automobilka Volvo je známa pro svůj důraz na bezpečnost svých vozidel a nyní by ráda ochránila i cyklisty. Ve spolupráci se startupem Albedo100 přichází se sprejem, který nazývají LifePaint.

Jedná se o sprej s reflexními částicemi, který září pouze když je nastříkaný materiál vystaven světlům automobilu. Nástřik je bezbarvý, a tak není vidět během dne. Na materiálu vydrží okolo 10 dnů a je omyvatelný vodou. Vzhledem k tomu, že testování probíhalo v Londýně, kde jsou dešťové přeháňky velmi časté, nabízí se otázka, zda se účinnost spreje nezmenší například při použití pláštěnky.

Jelikož je výrobek použitelný na jakoukoliv látku, ať už oblečení, dětské batohy, boty, nebo i vodítka pro psy, mohl by zabránit mnoha nehodám. V rámci testování výrobce nastříkal různá sdělení na černý plakát, která se zobrazila až ve chvíli, kdy na ně bylo posvíceno svítilnou v telefonu.

 

Ve Velké Británii je ročně při dopravních nehodách zraněno 19 tisíc cyklistů. Toto číslo by švédská automobilka ráda snížila na minimum. Sprej LifePaint nyní začíná testovat v šesti londýnských cyklistických obchodech, a pokud se jeho funkčnost osvědčí, měl by se rozšířit do celého světa.

Autor článku David Preiss
David Preiss

Kapitoly článku