TOPlist

Federální obchodní komise vyšetřuje Apple pro podezření z porušení antimonopolního zákonu

Americká federální obchodní komise (FTC) podle nových informací agentury Reuters prošetřuje, zda společnost Apple u svého App Storu neporušuje antimonopolní zákony. V čem je problém?

FTC podle tří nejmenovaných zdrojů Reuters začala (zatím) neformálně prošetřovat politiku, kterou Apple uplatňuje u svého obchodu s aplikacemi App Store. U aplikací stažených si totiž americký gigant bere 30 % z každého nákupu, který uživatel provede uvnitř aplikace. To až doposud nikomu nevadilo – k možnému porušení antimonopolních zákonů došlo podle FTC až po spuštění hudební služby Apple Music.

Problém je v tom, že většina konkurenčních předplatitelských služeb, které nabízejí své aplikace jak na Androidu, tak i na iOS si účtuje za měsíční předplatné částku 9,99 dolarů. Blíže nejmenovaní tvůrci hudebních služeb si však u FTC stěžovali na to, že z důvodů nízkých marží v hudebním průmyslu musejí cenu svých aplikací (kvůli 30% provizi Apple) v App Store zvyšovat, což je však v konečném důsledku znevýhodňuje oproti Apple Music, jež stojí právě zmíněných 9,99 dolarů měsíčně.

Firmy si stěžují také na další omezení vyplývající z podmínek užívání App Store, díky nimž například nemohou ve svých aplikacích uživatele upozornit na to, že si levnější předplatné mohou pořídit na webu. I když se zmíněná omezení samozřejmě vztahují nejen na hudební, ale i na všechny další aplikace dostupné v App Store, je možné, že se spuštěním Apple Music se FTC bude na doposud legitimní politiku amerického gigantu dívat jinak.

Autor článku Martin Stančík
Martin Stančík

Kapitoly článku