TOPlist

Štedrý den u Vodafonu: Operátor hlásí nárůst hovorů, SMS, MMS i přenesených dat

Zatímco u T-Mobilu vůbec poprvé v historii meziročně provoz na Štedrý den v síti poklesl, Vodafone zaznamenal výrazný nárůst provozu. Nejvíce v síti operátora vzrostlo využití datových služeb, a to především díky výraznému rozšíření pokrytí LTE sítě a také díky speciálnímu vánočnímu dárku operátora, který uživatelům nadělil 100 GB dat. Vodafone pokrýval sítí čtvrté generace k začátku prosince 2015 již 98 % populace. SMS provoz se letos na Štědrý den zvýšil více než v uplynulém roce, a v porovnání s loňským Štědrým dnem rostl také hlasový provoz. Nejvíce se o Štědrém dni volalo do Polska, Německa a na Slovensko.

Letos u Vodafonu 24. prosince přenesli o 119 % více dat než loni. Špička nastala okolo 21 hodiny. Hovorů operátor spojil přes 9,7 milionu, což je o 2 % více než loni. Špička nastala mezi 10 a 11 hodinou. Lidé si letos o Vánocích vzájemně v síti O2 (z telefonů i z aplikací) poslali celkem 19,6 milionu SMS, což je o 6 % více než loni. Špička SMS nastala v 10:00. U Vodafonu si na Štedrý den také poslali 195 900 MMS, což je o 4 % více než loni. Špička nastala mezi 14:40 a 14:50.

V případě hovorů do zahraničí se nejvíce volalo do Polska, Německa, na Slovensko, na Ukrajinu, do Vietnamu, Itálie, Rumunska, a Ruska. Co se týče cizinců přihlášených o Štědrém večeru do sítě Vodafone, nejvíce u nás bylo Holanďanů, Němců, Švédů, Slováků, Britů, Rakušanů, Italů, a Rusů.

Autor článku Michal Javůrek
Michal Javůrek
Nadšenec do mobilních technologií, vášnivý fotograf, cyklista a sběratel starých telefonů. Pokud zrovna nesedím u počítače, najdete mě v přírodě s fotoaparátem přes rameno, nebo v sedle na kole.

Kapitoly článku