TOPlist

Tablet nebo telefon? Huawei MediaPad X2 má sedm palců a dva sloty na SIM karty

Na loňském ročníku veletrhu MWC překvapila společnost Huawei velmi slušně vybaveným sedmipalcovým tabletem MediaPad X1 s jemným displejem a schopností telefonovat, dnes byl na stejném místě představen jeho nástupce MediaPad X2.

  

Čínský výrobce opět sáhl k redukci rozměrů, tělo tabletu je tenké pouhých 7,28 mm a je vyvedeno v kovové úpravě, která se používá v leteckém průmyslu. Čelní stranu vyplňuje 7palcový displej, Huawei opět dokázalo ztenčit rámečky kolem displeje a tak zobrazovač tvoří 80 procent celé přední strany. Díky těmto hodnotám je ještě snadnější úchop jednou rukou, což se může hodit při telefonování, které tento malý tablet nabízí. 

 

Samotný displej si zachoval stejné parametry jako u loňského modelu – 7 palců, rozlišení 1 200 × 1 920 pixelů, jemnost 323 ppi. Displej je plně laminovaný a má nabídnout perfektní pozorovací úhly a díky technologii CABC efektivní hospodaření s energií. Milovníci filmů navíc ocení kvalitní zvuk s certifikací DTS Surround Sound. 

 

Čtyřjádrový Kirin 910 ustoupil osmijádrovému 64-bitovému procesoru Kirin 930 s taktem 2,0 GHz pro každé jádro. Grafické řešení tvoří čip Mali-T628 doplněný i mikrojádro i3, díky čemuž má být tento model vybaven pro hraní i velmi náročných 3D titulů. Operační paměť se zastavila na hodnotě 2 GB, vnitřní úložiště pak bude zajištěno 16GB pamětí. V nabídce navíc bude prémiová verze s 3 GB RAM 32 GB vnitřním úložištěm. 

 

MediaPad X2 bude možné použít i jako příležitostný fotoaparát, hlavní snímač disponuje rozlišením 13 megapixelů, jeho hlavní výhodou má být bleskurychlé změření hloubky scény a zaostření. Čelní kamerka nabídne rozlišení 5 megapixelů a široký úhel záběru, tudíž bude vhodná nejen na videotelefonii, ale rovněž pro pořizování selfies. 

 

Bezdrátová konektivita potěší, kromě duální Wi-Fi a Bluetooth 4.0 LE nabízí tablet rovnou dva sloty na dvě SIM karty, přičemž obě je možné využívat v sítích LTE, podporován je standard Cat.6 s teoretickou stahovací rychlostí až 300 Mbps. S tabletem lze také telefonovat, kvalitní zvuk bude zajišťovat dvojice odšumovacích mikrofonů.

O výdrž tabletu se bude starat baterie o kapacitě 5 000 mAh, která má zajistit až 15 hodin surfování po internetu, streamování videa 12 hodin nebo 60 hodin přehrávání hudby do sluchátek. Operačním systémem je Android ve verzi 5.0 Lollipop. 

Huawei MediaPad X2 bude k dispozici v titanově stříbrném těle, prémiová verze s větší pamětí bude k dispozici v barvě růžového zlata. Ceny a dostupnost tabletu na jednotlivých trzích budou oznámeny později později. 

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku