TOPlist

Sony to s výrobou smartphonů nevzdává. V Thajsku otevírá novou továrnu

Sony je jedním z výrobců, o němž se spekuluje, zda vůbec ve světě smartphonů přežije příští rok. Není se čemu divit; sám ředitel Sony Kazuo Hirai nedávno uvedl, že pokud nebude rok 2016 pro mobilní divizi Sony ziskový, bude muset zvážit nové možnosti.

  

Hovořit o odchodu Sony z mobilního světa se ale zdá být předčasné, což potvrdil generální manažer pro Tchajwan Jonathan Lin při uvádění Xperií Z5 na tamní trh. Jeho stanovisko vyplynulo z nedávné schůzky s ředitelem mobilní divize Hiroki Totokim. Sony Mobile údajně nemá žádné plány stáhnout se z trhu, naopak hodlá neustále vyvíjet energeticky úsporné telefony s lepšími displeji a vylepšenými fotoaparáty. Cílem Sony je získat na Tchajwanu 30procentní podíl v kategorii vlajkových lodí, k čemuž mají dopomoci zvýšené investice do marketingu.

  

Sony ale pumpuje i velké investice do výroby, dokonce v Thajsku příští rok otevře novou továrnu na výrobu smartphonů; jedná se dokonce o první výrobní prostory, které Sony vybudovalo v posledních dvaceti letech. Navíc se hovoří o tom, že japonský gigant výrazně rozšíří svůj byznys s telefonními komponenty, v hledáčku má totiž polovodičovou divizi svého konkurenta Toshiby. Ten po odhalení falšování účetnictví prochází velkou restrukturalizací, a právě nezisková divize produkující snímače, senzory apod. je velkým adeptem na odprodej.

 

Sony již údajně učinilo nabídku ve výši 165 milionů dolarů (4 miliardy korun). Akvizice má být podle agentury Reuters uskutečněna brzy. Odchod Sony z mobilního světa tak zřejmě ještě na spadnutí není, ačkoliv situace se může kdykoliv změnit. 

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku