TOPlist

O2 Gigaset Elements: Ochrání vaši domácnost i pracoviště (recenze)

V nabídce operátora O2 nenajdeme jen telefony, ale také řadu nejrůznějšího příslušenství. My jsme pro vás otestovali bezpečnostní sadu od Gigasetu, která spolehlivě ochrání domácnost či kancelář.

Nad ochranou našich obydlí či pracoviště přemýšlíme již odjakživa. Od nočních hlídek před jeskyní s kyjem v ruce jsme se postupně dostali až k plně automatizovaným zařízením, které téměř veškerou práci udělají za nás. Naším úkolem je pouze jej zapnout a správně nainstalovat. Na trhu se takových zařízení nabízí velmi mnoho a my jsme pro vás otestovali řešení Elements od společnosti Gigaset, které u nás nabízí operátor O2


Sadu Gigaset Elements tvoří tři krabičky a každá z nich má svou vlastní úlohu

Tři moduly v základu, další za příplatek

V základní sadě dostanete tři elegantní bílé krabičky – základnu, senzor pohybu a senzor na dveře. Instalace je velmi jednoduchá, základnu stačí zapojit do zásuvky, poté k internetu a po stisknutí jediného tlačítka ji spojíte se svým účtem. To můžete provést buď skrze mobilní aplikaci (pro Android či iOS, pro Windows Phone nikoliv), nebo přes webové rozhraní. Obě možnosti vás velmi podrobně navádějí, a tak v zásadě není možné udělat chybu.


V balení kromě základny a senzorů najdete také propojovací kabely a příslušenství pro upevnění

Největší slabinou základny je tuhý ethernetový kabel, který prochází jejím stojánkem. Ten není možné příliš efektivně krotit, a tak základna stojí velmi nestabilně, pokud vůbec stojí. Umístění základny na okraji horní poličky bude tedy velmi riskantní.

  
Sirénu v základním balení nedostanete, senzor a kameru ano

K základně lze bezdrátově připojit až 48 zařízení. Pokud například chcete mít přehled o všech místnostech ve vašem domě, můžete si samostatně dokoupit další kamery, čidla na okna a dvěře nebo sirény. Cena základní sady na webu operátora O2 je 4 800 Kč včetně DPH. Za další zařízení navíc ale slušně připlatíte – detektor pohybu, siréna či senzor na okno/dveře stojí 1 495 Kč (každý), další kamera vás přijde na 3 600 Kč. V případě kompletního zabezpečení menšího rodinného domu či bytu si tedy připravte zhruba 10 000 Kč.

Senzor pohybu, jak již název napovídá, snímá veškeré pohyby v okolí a zaznamenává je. Jejich seznam můžete najít v Událostech v aplikaci. Jelikož je senzor schopen snímat pohyb neustále, informace přibývají velmi rychle, často i po pěti vteřinách. Naštěstí nejsou vůbec notifikovány, mají pouze informativní charakter, a tak vám telefon nebude pípat několikrát za minutu.

 
Pokročilé funkce můžete dokoupit přímo z aplikace. Ta vás například umí upozornit, že někdo vstoupil do místnosti.

Samotný senzor je možné přichytit třemi různými způsoby. V balení k němu najdete stojánek a dva kryty, jeden rohový a druhý klasický, oba se na zeď přidělávají šroubky a hmoždinkami, které najdete přiložené u krytů. 

Instalaci zvládne každý

Naopak senzor na dveře, který se umisťuje nad kliku, vám dá vědět pokaždé, když se dveře otevřou . Díky tomu budete vždy informováni, když někdo přijde nebo odejde, bez kamery se však nedozvíte kdo. Občas se senzor podaří zmást, například když přijdete domů a ještě před usazením se doma se rozhodnete, že vynesete koš, aniž byste zavřeli dveře. Senzoru pak nesedí počet odchodů a příchodů a může si myslet, že došlo k vloupání.


Takhle vypadá obraz streamovaný z kamery do webového rozhraní

 
A takto můžete sledovat prostory skrze mobilní aplikaci

Samotné uchycení na dveře je velmi snadné a provádí se pomocí oboustranného lepícího pásku. Ten na dveřích drží velmi pevně a není třeba se bát, že by senzor odpadl.

 
Přehled jednotlivých (aktivních) modulů/senzorů a výpis ze seznamu událostí

Jak senzor dveří, tak i pohybu, jsou napájeny bateriemi, které jsou dodávány v balení a výrobce u nich slibuje výdrž minimálně jeden rok. 

 
Baterie v čidlech vydrží rok, poté je bude nutné vyměnit

Kamera je neustále ve střehu, ukládá však pouze za příplatek

Kamera je velmi elegantní, a jako zbytek sady provází její instalaci jednoduchost. Její zapojení a přidání do systému zvládne každý – stačí ji zapojit do sítě, poté propojit LAN kabelem s routerem, v aplikaci zvolit přidání kamery, opsat její aktivační kód ze zadní strany, a pak už jen projít krok za krokem nastavením. Kameru je také možné připojit skrze WiFi a umístit ji až 50 metrů od základny, pokud na tuto vzdálenost stačí i vaše internetové připojení. Zařízení lze buď postavit na stojánek, nebo přivrtat na zeď. Šroubky však výrobce v balení nedodává, neboť podle jeho slov je každý povrch jiný, a tak nechává uživatelům volnou ruku s výběrem jejich velikosti.

 
Oko celého systému – HD kamera s infračerveným světlem a mikrofonem

Záznam z kamery je v kvalitě HD (1280 x 720 px), ale při pomalejším připojení je možné snížit kvalitu na SD. V zařízení je zabudován i mikrofon, a tak není problém slyšet, co se děje v místnosti. V základu vám kamera umožní pouze sledování videa skrze aplikaci v mobilu, nebo přes internet (live stream), pořizování záznamu je možné pouze po zaplacení předplatného.


Pokročilé funkce v základu nečekejte, ty je potřeba dokoupit zvlášt

To je zároveň největší nevýhodou setu. I přes relativně vysokou cenu celé sady funguje na bázi freemium – bez pravidelných poplatků dostanete pouze základní funkce a pokud byste však chtěli nahrávat videa, nebo po oznámení vloupání vidět, kdo je pachatelem, je nutné si zakoupit balíček na rok, který vám zmíněné funkce odemkne (ceny jednotlivých balíčků naleznete níže).

Naopak velkým plusem je mnoho možností nápovědy, jak se sadou zacházet. Na stránkách výrobce najdete ke každému prvku sady mnoho otázek a odpovědí, na YouTube jsou návody dokonce v češtině (odkaz), a pokud ani to nepomůže a potíže přetrvají, můžete zavolat  na české číslo technikovi od společnosti Gigaset.

Odkaz na Google Play Odkaz na App Store
Monitorovací aplikace je dostupná pro Android a iOS

Ceník balíčků pro pokročilé monitorování

Welcome balíček – 3 měsíce za 25 Kč (lze využít pouze 1x)

  • manuální nahrávání videa a ukládání
  • nahrávání videa při příchodu domů
  • nahrávání videa během poplachu
  • videonahrávání při zachycení pohybu
  • webový video manažer

Safety balíček – 25 Kč měsíčně nebo 249 Kč ročně

  • 5 minut videonahrávání během alarmu
  • videonahrávání při zachycení pohybu
  • webový video manažer

Smart balíček – 50 Kč měsíčně nebo 499 Kč ročně

  • webový video manažer
  • videonahrávání při zachycení pohybu
  • 5 minut videonahrávání během alarmu
  • 30 sekund videonahrávání při příchodu domů
  • ruční videonahrávání po třicetivteřinových sekvencích

Director’s cut – 125 Kč měsíčně nebo 1249 Kč ročně

  • ruční videonahrávání
  • 30 sekund videonahrávání při příchodu domů
  • 5 minut videonahrávání během alarmu
  • videonahrávání při zachycení pohybu
  • webový video manažer

Ochrání, notifikuje a za pokročilé funkce si nechá zaplatit

Řešení jako celek je pro domácnost či kancelář zcela dostačující, pokud se spokojíte se základní ochranou. Se setem získáte přehled o místě, který můžete sledovat přes internet ze všech koutů země, případně mít například přehled o tom, kdy přišly vaše děti domů. Kvalita video záznamu je dostačující a v případě problémů s konektivitou přijde vhod přepnutí na nižší datový tok.

 

Set plní svou funkci dobře a instalaci hravě zvládne i začátečník, nicméně v případě, že se rozhodnete ochránit více místností a budete počítat s umístěním vícero kamer do různých prostor, připravte se na podstatně vyšší pořizovací náklady, jelikož se základním setem komplexně ochráníte pouze jednu místnost. Sympatické je, že výrobce k setu zdarma poskytuje mobilní aplikaci, se kterou máte kdykoliv přehled o tom, co se u vás děje; jen škoda, že mezi podporovanými platformami chybí Windows Phone.

V základu se ale musíte spokojit jen s živým video streamem či historií textových notifikací z čidel. V případě, že byste chtěli nahrávat a ukládat sekvence kdykoliv, když čidlo vyhodnotí nějaký pohyb, budete si muset dokoupit některý z balíčků, které výrobce nabízí.

Autor článku David Preiss
David Preiss

Kapitoly článku