TOPlist

Novinky od Qualcommu: Další informace o Snapdragonu 820 a nové čipsety pro střední třídu

Vydání prvních zařízení vybavených čipsetem Qualcomm Snapdragon 820 je naplánováno na začátek příštího roku. Výrobce až nyní odhalil další informace o této vlajkové lodi. Kromě podpory nového standardu Quick Charge 3.0, který umožňuje velmi rychlé nabíjení akumulátoru, jsme se dozvěděli hlavně informace ohledně podpory LTE.

 

Snapdragon 820 bude první čipem, který bude podporovat LTE-Advanced sítě s přenosovou rychlostí až 600 Mbps. Modem X12, který je součástí SoC, bude podporovat kromě obvyklých 2,4GHz a 5GHz pásem také nový standard 802.11ad, který využívá 60GHz pásmo.

Společně s informacemi o chystané vlajkové lodi jsme se dozvěděli také informace o dalších dvou nových čipech, které míří na skromnější zákazníky. Vybavenější Snapdragon 617 bude disponovat osmi jádry Cortex A53 s maximálním taktem 1,5 GHz, grafickým jádrem Adreno 405 a modemem X8. Ten podporuje LTE Cat 7, což znamená rychlost 300 Mbps pro download a 100 Mbps pro upload.

 

Velmi zajímavě vypadá Snapdragon 430. Ten bude vybaven také osmi jádry Cortex A53 s taktem 1,2 GHz, novým grafickým čipem Adreno 505 a modemem X6 s podporou LTE Cat 4. Oba dva nové čipsety budou podporovat fotografické snímače s maximálním rozlišením 21 megapixelů.

 

Především Snapdragon 430 vypadá opravdu velmi dobře. Předchůdce tohoto modelu s označením 410 zaznamenal velké prodejní úspěchy. Podle informací pohání tento čip 550 různých zařízení, kterých se celkově prodalo přes 200 milionů kusů. Novinka má veškeré předpoklady pro to, aby na tento úspěch navázala. S prvními zařízeními, která bude pohánět tento čip, se setkáme na začátku příštího roku.

Autor článku Zdeněk Beran
Zdeněk Beran
Redaktor serveru SMARTmania.cz a dalších technologických webů, fanoušek počítačového hardwaru, mobilních zařízení všeho druhu a jiné elektroniky, milovník akčních počítačových her a PUBG.

Kapitoly článku