TOPlist

Qualcomm dostal v Číně rekordní pokutu: Musí zaplatit téměř miliardu dolarů

Čína je jedno z největších odbytišť čipů amerického Qualcommu a takový gigant pochopitelně nemůže uniknout hledáčku čínského antimonopolního úřadu. Ten v roce 2013 nařknul Qualcomm ze zneužívání dominantní pozice na trhu a stanovování vysokých cen za licencování patentů v oblasti technologií 3G a 4G. Po 14 měsících vyšetřování skončilo, Qualcomm byl uznán viným a byla mu udělena rekordní pokuta. 

  

Výrobce čipů verdikt uznal a částku 975 milionů amerických dolarů, což je největší pokuta, kterou čínský antimonopolní úřad ve své existenci udělil, zaplatí. Qualcomm ve svém vyjádření uvedl, že byl spokojen s průběhem vyšetřování a zavázal se k budoucí nápravě. Připraví nové podmínky licencování, které nabydou účinnosti 1. ledna letošního roku a sníží cenu za patentování technologií o třetinu současné ceny. Kromě toho se bude se snažit uzavírat se svými konkurenty křížové dohody.

   

Ačkoliv se jedná o nejvyšší udělenou pokutu, její výše je na úrovni 8 procent z celkových tržeb Qualcommu v Číně v roce 2013. Qualcomm jen za posledním čtvrtletí oznámil čistý zisk ve více než dvojnásobné výši, tudíž ani takto vysoká pokuta společnost nepoloží. I tak bude muset zrevidovat odhadované příjmy za celý fiskální rok, který společnost ukončí v září letošního roku. 

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku