TOPlist

Nove sestavení Windows 10 TP je tu: Verze pro smartphony přijde později

Microsoft po dlouhém čekání vypustil do světa další sestavení technického preview Windows 10 pro počítače, nese číslovku 10041 a prozatím je ke stažení pouze ve Fast ringu. Microsoft v tomto buildu opravuje mnoho chyb z předchozích verzí a přidává nové či vylepšuje některé stávající funkce.

  

Nabídka Start se stává transparentní a oblíbené aplikace je nově možné pohodlněji připnout do pravé části prostým tažením myši z jejich seznamu. Mezi virtuálními plochami je nově možné tažením myši přesouvat otevřené aplikace, v případě přesunu miniatury aplikace na tlačítko plus se automaticky vytvoří nová virtuální plocha.

  

Personální asistentka Cortana se v počítačových Windows 10 TP doučila jazykům, které zná z mobilních telefonů, je tak schopná hovořit anglicky (USA i UK), čínsky, francouzsky, italsky, německy a španělsky. Cortana na PC aktuálně umí vyhledávat v souborech, v položkách nastavení nebo na webu a neustále se učí, aby byla schopná poskytnout uživateli informace, které potřebuje. 

Bezdrátové sítě je nově možné přepínat přímo z centra akcí a není nutné kvůli tomu navštěvovat plnou nabídku nastavení. Aktualizace se dočkala i aplikace pro prohlížení fotografií, nově nativně podporuje formát RAW a má být spolehlivější a rychlejší.

  

Microsoft také vylepšil schopnost systému rozpoznávat ručně psaný text a aktuálně experimentuje s možnostmi zamykací obrazovky, ta má nově poskytovat nové tipy a triky pro výuku nových funkcí ve Windows 10. Této funkce se ale nejdřív dočkají angličtí a francouzští uživatelé. Inovace postihly i Insider Hub, který má testery více motivovat v aktivitě. Insideři budou moci sledovat svůj pokrok, dokončené mise a také reakce Microsoftu na jejich zpětnou vazbu.

   

Oproti všem předpokladům v současném sestavení Windows 10 chybí prohlížeč Spartan, podle hlavního manažera operačních systému Gabriela Aula ještě není na své vypuštění připraven, v příštím buildu ale údajně nebude chybět.

 

Microsoft na svém blogu také zveřejnil seznam známých chyb v tomto sestavení a oznámil, že začne podstatně rychleji aktualizovat technické preview pro uživatele zapojené do fast ringu. Tato sestavení budou méně stabilní a budou obsahovat více chyb, než bylo doposud zvykem. Méně odvážným insiderům Microsoft doporučuje přepnout se v nastavení k odběru aktualizací skrze slow ring. 

 

Hlava Insider programu Gabriel Aul také prozradil, že v Microsoftu usilovně pracují na příštím sestavení Windows 10 pro telefony, na něj však údajně potřebují více času. Konkrétnější termín sdělen nebyl, bylo však potvrzeno, že se nového sestavení dočká širší okruh telefonů.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku