TOPlist

Nová generace iPhonu nabídne Force Touch, potvrzují dodavatelé

Podle nově dostupných informací by nová generace iPhonu měla disponovat displejem, který rozezná sílu stisku. Za nepřímé potvrzení této domněnky můžeme považovat zvýšenou poptávku Apple po součástkách, které budou vyžadovat flexibilnější displej příštího modelu. Konkrétně jde o odolnější typ plošných spojů, nezbytných pro fungování displeje s podporou rozpoznávání síly stisku – Force Touch.

Zvýšenou dodávku potvrdili dodavatelé těchto součástek – čínské společnosti Zhen Ding Technology a Flexium Interconnect. Tento typ displeje už dnes používají například hodinky Apple Watch. Na iPhone 6s by se měl však podle analytika Ming-Chi Kuo v několika aspektech lišit. Namísto detekování tlaku uživatelova prstu, bude nový iPhone sledovat místo dotyku, na základě čehož pak vyhodnotí jak velký je uživatelův tlak.


Touchpad na novém MacBooku rovněž disponuje technologií Force Touch. Nás však v redakci zatím příliš nepřesvědčila a uvidíme, jak se s ní Apple u nového iPhonu popere.

Tato novinka se pochopitelně odrazí v ceně, za kterou Apple kupuje komponenty pro snímání tlaku. Zatímco jeden plošný spoj pro Apple Watch nakupuje za 4 – 5 dolarů, jedna součástka pro nový iPhone má vyjít až na 13 – 14 dolarů. Kalifornská společnost měla údajně v plánu tuto technologickou novinku prodávat pouze v iPhone 6s Plus. Pravděpodobně už ale bylo rozhodnuto o použití tlakových displejů pro oba nově očekávané iPhony.

S blížícím se datem představení nových jablečných telefonů se také v posledních týdnech množí více či méně potvrzené spekulace. iPhone 6s by tak měl údajně mít 12Mpx fotoaparát, 2 GB operační paměti. Co s největší pravděpodobnosti zůstane zachovány jsou současné rozměry zobrazovacího panelu, tedy 4,7 a 5,5 palce.

Autor článku Richard Streit
Richard Streit
Redaktor serveru SMARTmania.cz, fanoušek mobilní a výpočetní techniky. Vyznává a aktivně provozuje adrenalinové sporty. Mezi další zájmy patří hudba, příroda a moderní vědy. Jeho velkou vášní je Apple a partnerský web CeskyMac.cz.

Kapitoly článku