TOPlist

Zemřel CEO společnosti Nintendo, v 55 letech prohrál boj s rakovinou

Pro svět videoher se 11. červenec 2015 zapíše černě. Po boji s rakovinou totiž zemřel prezident a CEO Nintenda, Satoru Iwata. Ten ve společnosti začal pracovat v roce 2000 a o dva roky později se stal prvním prezidentem, který nebyl součástí rodokmenu Yamauchi. Od svého předchůdce, Hiroshi Yamauchiho, však po několik následujících let stále dostával rady.

Za dobu, po kterou Nintendo vedl, společnost přišla na trh hned s několika bestsellery, mezi nimiž je potřeba zmínit především inovativní konzoli Nintendo Wii a handheld Nintendo DS. Satoru Iwata však asistoval také při vývoji mnoha známých her (příkladem budiž vybrané díly Pokémonů, Earthbound či Kirby), ostatně původně pracoval pro studio HAL Technology, které s Nintendem velmi úzce spolupracovalo.

Nikdo tak nemůže pochybovat o tom, že se jednalo o vskutku zapáleného hráče, jenž svou prací žil a miloval ji. Připomeňme si tak na závěr památný citát, který pronesl na konferenci GDC 2005: „Podle své vizitky jsem prezident korporace. Ve své mysli jsem vývojářem her. Ale ve svém srdci, v tom jsem hráč.“

Autor článku Martin Pavlović
Martin Pavlović
O technologie se zajímám odjakživa. Kromě nich mě baví také urbanismus a městská mobilita, hudba a společenská témata. Nejraději trávím čas v sedle kola, na kulturních akcích, s analogem v ruce nebo doma u knih, filmů i videoher.

Kapitoly článku