TOPlist

Lumia 950 XL (ne)dostane podporu pro stylus Surface Pen

V červenci jsme přinesli exkluzivní smršť informací o chystaných smartphonech Lumia 950 a 950 XL, které byly oficiálně představeny tento týden. S odhalením se potvrdily prakticky všechny dřívější informace o obou telefonech, výjimku však tvoří dva kusy spekulovaného příslušenství – dotykové pero Surface Pen a chytrý kryt s kruhovým výřezem. Co se s tímto příslušenstvím stalo?

  

Šéfredaktor serveru Windows Central Daniel Rubino nyní potvrdil, že toto oba kusy příslušenství jsou reálné, a že má dokonce jejich oficiální snímky přímo od Microsoftu. Podle jeho domněnek však zřejmě v Redmondu usoudili, že systém Windows 10 Mobile ještě není minimálně na dotykové pero připraven, a zřejmě proto padlo rozhodnutí jej k současným telefonům nepřidávat. Mobilní prohlížeč Microsoft Edge zatím neumí stejné funkce jako jeho počítačový protějšek, a jediné využití by pero nacházelo zřejmě pouze v poznámkovníku OneNote.

  

Podobnou cestou se Microsoft vydal loni, kdy nepředstavil tablet Surface Mini, přestože měl údajně vyrobeno několik desítek tisíc kusů. Důvodem měla být nulová odlišnost tabletu od konkurenčních výrobků, což by se mohlo projevit na nezájmu trhu. Podle osobního tipu Daniela Rubina tak zřejmě současná generace Lumií dotykové pero nezažije. Opačně však hovoří zaměstnanec Microsoftu, který občas na Twitter posílá interní informace pod nickem Nawzil. Podle něj dotykové pero pro nové Lumie přijde, konkrétnější informace však nezveřejnil.

 

Spojíme-li obě výše uvedené zprávy, vychází nám následující řešení: Lumia 950 XL dotykové pero v budoucnu dostane, v současné době však pro něj nenachází využití a vyčkává, až z Redmondu přijde významnější aktualizace systému Windows 10 Mobile a jeho aplikací. Vzhledem k tomu, že dosud není dokončena ani první veřejná verze tohoto systému, může být toto čekání poměrně dlouhé. To je ale pouze naše domněnka.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku