TOPlist

Lenovo Vibe X3 oficiálně: Poprvé s designem od Motoroly

Společnost Lenovo představila v Číně svůj nejnovější smartphone s názvem Vibe X3. Jedná se o nástupce povedeného loňského modelu Vibe X2 (recenze), avšak z jeho netradičního vzhledu s barevnými vrstvenými hranami nezbylo zhola nic, čínský výrobce se při jeho návrhu spolehnul na společnost Motorola Mobility, kterou vlastní.

  

O novince ale rozhodně nemůžeme říci, že by byla ošklivá; naopak zaujme čistými liniemi a prací s prostorem na čelní straně, kde se zbytečně neplýtvá místem a většina plochy patří rozměrnému 5,5palcovému displeji. Ten nese Full HD rozlišení a chrání jej sklo Gorilla Glass třetí generace. Pod displejem našel místo nejen jeden ze dvou hlasitých reproduktorů s certifikací Dolby Atmos, ale také trojice kapacitních tlačítek. Nad displejem pak nalezneme druhý reproduktor, nezbytné senzory a čelní kamerku. Záda telefonu kromě čočky hlavního fotoaparátu okupuje dvojice přisvětlovacích diod a čtečka otisků prstů.

   

O rozlišení fotoaparátů pohovoříme záhy, Lenovo Vibe X3 totiž přichází celkem ve třech hardwarových konfiguracích, přičemž rozdíly se odehrávají mimo jiné právě u fotoaparátů. Lenovo Vibe X3 bude nabízeno ve dvou variantách, klasické a „Youth“, přičemž tak klasická se ještě dělí podle paměťových variant. Jelikož je vybavenější, tak si ji představíme jako první. 

      

Motorem klasické verze Vibe X3 je šestijádrový Qualcomm Snapdragon 808, podpořený 3 GB operační paměti. Vnitřní paměť je buď 32 nebo 64 GB, v obou případech lze navíc prostor rozšířit paměťovou kartou. O pořizování fotografií se stará 23Mpx snímač Sony IMX230 s fázovou detekcí a schopností zaznamenávat video v rozlišení 4K. Čelní kamerka nad displejem má rozlišení 8 megapixelů.

  

Do útrob telefonu se vešla poměrně masivní baterie s kapacitou 3 600 mAh, kterou lze dobíjet díky technologii Qualcomm Quick Charge 2.0 rychleji než je běžné. O působivý zvuk se starají tři zesilovače Texas Instruments OPA1612, Cirrus Logic WM8281 pro odstraňování okolního ruchu za pomoci tří mikrofonů a konečně high-endový převodník Sabre 9018C2M DAC, který je k nalezení například v LG V10.

 

Telefon podporuje sítě LTE, a to dokonce na dvou SIM kartách; bohužel podporované frekvence neznáme, neboť si telefon premiéru odbyl zatím pouze v Číně, kde bude prodáván za 2 999 CNY (12 tisíc korun bez DPH) za 64GB model, a 2 499 CNY (10 tisíc korun) za verzi s poloviční pamětí. Telefon bude nabízen ve stříbrné a černé barvě. 

   

Nyní se pojďme podívat na ořezanější, ale levnější Lenovo Vibe X3 Youth. Pohání jej čipset od MediaTeku MTK6753 s taktem 1,3 GHz za pomoci 2 GB RAM, kapacita vnitřní paměti klesla na 16 GB, stále je však možné její rozšíření. Hlavní fotoaparát má rozlišení 16 Mpx, čelní kamerka pak 5 Mpx. Poklesla i kapacita baterie, která je stále slušných 3 400 mAh. Lenovo Vibe X3 Youth bude v Číně k mání za 1 899 CNY (7 600 Kč bez DPH). Všechny tři telefony pohání Android 5.1 Lollipop, o jejich dostupnosti za hranicemi Velké čínské zdi však prozatím nemáme žádné informace.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku