TOPlist

Těšíme se: Kyocera představí na MWC smartphone se solárním dobíjením

Veletrh MWC se nezadržitelně blíží, přičemž největší pozornost na sebe zatím strhávají společnosti HTC a Samsung, které zde odhalí své vlajkové modely pro letošní rok. Snadno tedy můžeme zapomenout na ostatní hráče z mobilního byznysu, jejichž novinky však nelze přehlížet. Mezi potvrzenými vystavovateli nebude již tradičně chybět japonský výrobce Kyocera, který si pro nás přichystal jednu technologickou lahůdku v podobě smartphonu se solárním článkem. Prototyp zařízení vychází z již staršího modelu Torque, jenž se na první pohled nijak neodlišuje od zbytku produkce.

 

Upravený smartphone využívá speciální vrstvu zvanou Wysips Crystal kombinující fotovoltaickou technologii s dotykovým panelem. Ta v praxi dokáže přeměnit přirozené i umělé světlo na elektrickou energii a tím pádem neustále dobíjet vestavěný akumulátor. Vrstva dosahuje 90% propustnosti a mezi její další výhody patří pružnost a tloušťka pouhých 0,5 milimetru. Výrobce o celé technologii zatím mnoho informací neprozradil, ovšem už teď je jisté, že na jeho stánku bude dostatečně rušno.

O podobném konceptu se hovoří již několik let, přičemž až doposud byla největší překážkou nízká efektivita a nedostatečná průhlednost solárních panelů. Podle informačního videa je technologie Wysips Crystal vhodná pro integraci do všech produktů ze segmentu mobilní elektroniky. Není tedy vyloučeno, že v dohledné době se podobné solární vrstvy objeví pod displeji všech smartphonů a přenosných počítačů.

Autor článku Richard Streit
Richard Streit
Redaktor serveru SMARTmania.cz, fanoušek mobilní a výpočetní techniky. Vyznává a aktivně provozuje adrenalinové sporty. Mezi další zájmy patří hudba, příroda a moderní vědy. Jeho velkou vášní je Apple a partnerský web CeskyMac.cz.

Kapitoly článku