TOPlist

Intel hodlá v příštím roce masivně prosazovat rezonanční bezdrátové nabíjení

V tomto týdnu bylo oficiálně oznámeno, že do konce letošního roku dojde ke sloučení dvou aliancí pro bezdrátové nabíjení – Wireless Power (A4WP) a Power Matters (PMA) s jasným cílem: Stanovit jednotný standard pro bezdrátové nabíjení a rozšířit jej do širokého množství zařízení. Zatímco A4WP prosazuje technologii rezonančního nabíjení, PMA využívá indukčního nabíjení, podobně jako třetí, dosud největší hráč na trhu, Wireless Power Consortium (WPC), který bojuje za svůj standard QI.

  

A4WP a PMA spolu budou sdílet a vyměňovat technologie, ve výsledku ale zřejmě zvítězí pouze jedna z nich. Členy nově vzniklého konsorcia jsou velká mobilní jména jako Samsung, Qualcomm, Intel, MediaTek či Broadcom, a tato skupina bude mít na budoucím nasazení jedné či druhé technologie podstatný vliv. Intel například na veletrhu Computex oznámil, že bude aktivně protlačovat rezonanční bezdrátové nabíjení, které se má dostat již v příštím roce do notebooků, klávesnic, myší a dalších zařízení. Intel také očekává nasazení v budoucích smartphonech používajících čipset Intel Atom x3.

 

Bohužel kvůli odlišnosti technologií nebude možné pro bezdrátové nabíjení těchto telefonů použít současné nabíječky, které používají výhradně standard QI od WPC. Čínští výrobci, jako Haier nebo Targus, již pracují na nabíjecích řešeních, která mají být integrována do stolů v restauracích, v hotelích, kavárnách či letištích ještě v letošním roce. Jaguar či Land Rover zase mají dosadit rezonanční bezdrátové nabíječky přímo do svých automobilů.

 

Rezonanční nabíjení oproti indukčnímu několik nezanedbatelných výhod – umožňuje nabíjet více zařízení najednou, lze nabíjet na větší vzdálenosti (i přes tenké překážky) a není nutné zařízení na nabíječce přesně centrovat. Tyto benefity a sloučení A4WP a PMA mohou v budoucnu způsobit velké vrásky na čele konsorciu WPC. Jeho aktuální výhodou je ale široká základna partnerů, mezi které patří například Microsoft, Samsung, HTC, LG, Sony či Ikea.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku