TOPlist

Fujitsu představilo první smartphone na světě se skenerem oční duhovky

Společnost Fujitsu nám na letošním veletrhu MWC ukázala, že investuje nemalé prostředky do nových technologií, mezi které patří například displeje s haptickou odezvou, chytré brýle či moduly pro skenování oční duhovky. Poslední z jmenovaných funkcí se dočkala své integrace do finálního produktu v podobě nového smartphonu s označením Arrows NX F-04G. Za tímto krkolomným názvem se ukrývá zařízení s tou nejlepší dostupnou výbavou.

 

Čelní straně dominuje 5,2” displej s technologií IPS a rozlišením 1440 x 2560 obrazových bodů. Pod kapotou nalezneme osmijádrový procesor Snapdragon 810, GPU Adreno 430 a 3GB operační paměť. Interní úložiště je schopné pojmout maximálně 32 GB dat a komu by tato hodnota nestačila, je zde připraven slot na paměťové microSD karty. Hlavní fotoaparát pochází z dílen Sony a lze s ním pořizovat 21Mpx snímky. V další výbavě nechybí NFC, GPS, WiFi (a/b/g/n/ac), Bluetooth a podpora pro fungování v sítích LTE-A.

Výše zmíněná výbava nijak zvlášť nevybočuje z aktuální nabídky, nicméně je tu jedna věc, která z Fujitsu Arrows NX F-04G dělá ojedinělý kousek hardwaru. Jako první smartphone na světě se chlubí skenerem oční duhovky. Funkce se jmenuje Iris Passport a lze ji využít jakoukoliv aplikací vyžadující zadání hesla. Výrobce uvádí, že doba potřebná k autentizaci činí zhruba půl vteřiny, což lze bez nadsázky označit za fantastickou hodnotu. Proces ověřování je natolik přesný, že mu nedělá potíže rozlišit rozdíly v očích dvojčat.

 

Samotné skenování má na starosti LED dioda a kamera snímající infračervené spektrum. Identifikaci tak bude možné provádět za zhoršených světelných podmínek a jak jsme se mohli už v případě prototypu osobně přesvědčit, potíže nenastanou ani v momentě, pokud uživatel nosí brýle. Iris Passport je součástí iniciativy operátora NTT DoCoMo, který se snaží prosazovat nové standardy založené na biometrické autentizaci.

Novinka je dostupná prostřednictvím japonského operátora za cenu 750 USD (přibližně 18 000 Kč bez daně). K plánům o globální dostupnosti se zatím nikdo ze zástupců společnosti nevyjádřil.

Autor článku Richard Streit
Richard Streit
Redaktor serveru SMARTmania.cz, fanoušek mobilní a výpočetní techniky. Vyznává a aktivně provozuje adrenalinové sporty. Mezi další zájmy patří hudba, příroda a moderní vědy. Jeho velkou vášní je Apple a partnerský web CeskyMac.cz.

Kapitoly článku