TOPlist

Tipy na vánoční dárky: Nejlepší smartphony do 10 000 Kč

Deset tisíc Kč je rozpočet, za který pořídíte velmi dobře vybavené smartphony. Které z nich jsou ale nejlepší? Na to se zaměří dnešní díl našeho vánočního speciálu.

Pokud hodláte za smartphone utratit jakoukoliv čtyřcifernou částku, máte vskutku nespočet možností. V dnešním článku si shrneme ty nejzajímavější volby, ať už s operačním systémem Android, Windows Phone nebo Blackberry, které pořídíte do 10 000 Kč.

LG Nexus 4 (recenze)

Loňská generace referenčního Google telefonu se nyní prodává za cenu okolo 8 000 Kč a má rozhodně co nabídnout. Čtyřjádrový procesor Snapdragon S4 Pro na frekvenci 1,5 GHz spolu s 2 GB RAM zajistí dostatek výkonu i pro náročné hry a aplikace, naopak nepotěší nerozšířitelná 16GB interní paměť.

  

Operační systém je v tuto chvíli Android 4.4 “KitKat” a minimálně jedna klíčová aktualizace ještě bude dostupná. Samozřejmostí je u Google telefonu perfektní optimalizace a radost udělá také kvalitní 4,7palcový displej s rozlišením 768 x 1280 px. Nechybí ani NFC a 2100mAh baterie zajišťující lehce nadprůměrnou výdrž. Snad jen 8Mpx fotoaparát by mohl podávat o chlup lepší výsledky.

Samsung Galaxy S III (recenze)

Ačkoliv „es-trojka“ již není zrovna aktuálním telefonem, je v současnosti sehnatelná za cenu okolo 9 000 Kč. Za tuto částku dostanete 4,8palcový displej s HD rozlišením a čtyřjádrový procesor z dílen Samsungu (1,4 GHz) doplněný o 1 GB operační paměti. V tuto chvíli je pro Galaxy S III dostupný Android 4.3, samozřejmě s rozsáhlou nadstavbou TouchWiz.

  

V přípravě však je aktualizace na Android 4.4 “KitKat”. Potěší kvalitní osmimegapixelový fotoaparát a 16 GB interní paměti včetně podpory paměťových karet. Výrobce neopomenul ani praktickou notifikační diodu, naopak ale musíme vytknout snadno poškrábatelný kryt.

Nokia Lumia 920 (recenze)

Někdejší vlajková loď finského výrobce se nyní prodává přibližně za 7 000 Kč a nabízí tak velmi dobrý poměr cena/výkon. Kvalitní 4,5palcový HD displej doplňuje dvoujádrový procesor od Qualcommu a 1GB RAM. Operační systém Windows Phone 8 je perfektně plynulý a kladně můžeme hodnotit i 8,7Mpx fotoaparát.

  

32GB interní paměť sice není rozšířitelná, avšak hodnota je to pro většinu uživatelů dostačující. Vyčíst je naopak potřeba vysoká hmotnost v kombinaci s velkými rozměry, kdy je přirovnání k cihle poměrně trefné. Alespoň trochu to kompenzuje možnost bezdrátové dobíjení, nezapomnělo se ani na NFC.

Xiaomi Mi2S

Čínský výrobce Xiaomi s modelem Mi2S lámal prodejní rekordy a to zcela oprávněně. Pokud totiž hledáte kompaktní a skvělé vybavený smartphone za přijatelnou cenu, nemusíte již hledat dále. Xiaomi Mi2S nabídne výkoný čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 600 na frekvenci 1,7 GHz a 1GB operační paměť. Kompaktní rozměry má za následek 4,3palcový displej s HD rozlišením a také 2000mAh baterie. Ta je zároveň jednou ze slabin, jelikož výdrž je lehce podprůměrná.

  

Zajímavostí je rozlišení fotoaparátu lišící se dle varianty – v případě té 16GB je přítomen 8Mpx snímač, u dvojnásobné kapacity rozlišení vzrůstá na 13 Mpx. Druhá jmenovaná však náš cenový limit o 500 Kč přesahuje. Zmiňme ještě přítomnost Androidu 4.1 “Jelly Bean” proměněného k nepoznání skvělou nadstavbou MIUI. Díky oblíbenosti mezi komunitou je však v tuto chvíli již možné neoficiální cestou nahrát i čistý Android 4.4 “Kitkat”.

Nokia Lumia 925 (recenze)

Druhým zástupcem s operačním systémem Windows Phone 8 je Nokia Lumia 925 prodávaná v současnosti za cenu okolo devíti tisíc korun. Za své peníze dostanete kvalitní 4,5palcový displej s HD rozlišením nebo dvoujádrový procesor od Qualcommu.

  

Hlavní devizou operačního systému Windows Phone 8 je však perfektní optimalizace a ani Lumia 925 není v tomto ohledu výjimkou. Stran toho se může pochlubit také velmi kvalitním 8,7Mpx fotoaparátem s optickou stabilizací nebo kvalitním zpracováním. Škoda jen, že 16 GB vnitřní paměti není možno rozšířit a 2000mAh baterie taktéž nepodává zrovna oslnivé výkony.

Samsung Galaxy S4 Mini (recenze)

Velká Galaxy S4 se nám do dnešního přehledu nevleze, její mladší sourozenec prodávaný za cenu okolo 9500 Kč však ano. O dobrém poměru cena/výkon sice hovořit nemůžeme, za značku se ale platí a jinak se jedná o vydařený kompaktní telefon.

  

Nabídne 4,3palcový displej s rozlišením 540 x 960 px a dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon 400 doplněný 1,5 GB operační paměti RAM. V současnosti je dostupná aktualizace na Android 4.3 “Jelly Bean” a není vyloučeno, že se nejedná o poslední klíčový update. Smartphone nabídne také osmimegapixelový fotoaparát podávající obstojné výsledky a 1900mAh baterii zajišťující dostatečnou výdrž, byť nikoliv nadprůměrnou.

Blackberry Q5

Modely Q10 a Z10 se nám do přehledu těsně nevešly a tak si dnes budeme muset vystačit s levnějším Q5. Ten nabídne 3,1palcový „square“ displej s neobvyklým rozlišením 720 x 720 px a dvoujádrový procesor na frekvenci 1,2 GHz doplněný o 2 GB RAM. Nezapomnělo se ani na NFC, klíčová je však přítomnost hardwarové QWERTY klávesnice pod displejem, což je v současnosti již poměrně vzácný jev.

 

Vnitřní paměť o velikosti 8 GB je rozšířitelná o paměťové karty microSD a ukládat do ní mimo jiné můžete i fotografie z vestavěného 8Mpx fotparátu, potažmo nahraná videa ve fullHD rozlišení. Pokud často píšete a vyžadujete kompaktní rozměry v kombinaci se svižným systémem, měli byste Blackberry Q5 definitvně zařadit mezi své kandidáty.

Sony Xperia V

Zástupce od Sony na trhu již chvíli pobývá a jeho cena přitom stále neklesla pod 9000 Kč. Poměrem cena/výkon tak neohromí, zaujme ale odolností proti vodě a prachu. 4,3palcový displej nabídne HD rozlišení a tudíž příkladnou jemnost, dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon MSM8960 v kombinaci s 1GB RAM pak dostatek výkonu pro plynulý běh operačního systému Android 4.1 (chystá se aktualizace na 4.3).

  

Interní úložšitě je velké 8 GB, na slot pro paměťové karty microSD se však naštěstí nezapomnělo. 13Mpx fotoaparát výsledky sice neoslní, na momentky nicméně postačí. Co je ale horší je pouze 1700mAh baterie, pročež telefon u většiny uživatelů bude požadovat nabíjení minimálně jednou denně. Pokud však hledáte kompaktní a dobře vybavený telefon, Xperia V je dobrou volbou.

Nezapomeňte se také podívat na naše předchozí články z vánočního speciálu

Autor článku Martin Pavlović
Martin Pavlović
O technologie se zajímám odjakživa. Kromě nich mě baví také urbanismus a městská mobilita, hudba a společenská témata. Nejraději trávím čas v sedle kola, na kulturních akcích, s analogem v ruce nebo doma u knih, filmů i videoher.

Kapitoly článku