TOPlist

Testujeme HTC 8S: Levný a s Windows Phone 8 (první dojmy + videopohled)

V redakci exkluzivně testujeme HTC 8S – chytrý telefon s Windows Phone 8, který dokáže zaujmout výrazným designem, slušnou hardwarovou výbavou a nízkou cenou (videopohled).

Zdá se, že v HTC operační systém Windows Phone 8 rozhodně neberou na lehkou váhu. Model 8X byl vůbec prvním telefonem s tímto systémem, který se na našem trhu začal prodávat a vše napovídá tomu, že jej model 8S během několika týdnů bude následovat. Nokia s uvedením Lumií 820 a 920 na český trh příliš nespěchá a dočkat bychom se měli až v polovině prosince. Vůbec nejhorší je situace okolo Samsungu Ativ S, který se na pultech tuzemských obchodů objeví až v lednu příštího roku.

 
HTC 8S v černobílé a limetkové verzi

 

Lépe vybavený a dražší model HTC 8X už jsme na SmartManii recenzovali, stejně jako operační systém Windows Phone 8. V dnešním článku se zaměříme na levnějšího brášku HTC 8S, který na nás udělal velký dojem. Pokud jste četli preview, pak určitě víte, že se jedná o velmi atraktivní smartphone s elegantním designem, slušnou hardwarovou výbavou a zajímavou cenou. A právě tahle trojkombinace dává tušit, že s tímto modelem tchaj-wanský gigant bude slavit úspěch.

HTC 8S se začne prodávat na přelomu listopadu a prosince za doporučenou koncovou cenu 7 999 Kč, ale například operátor O2 jej ve volném prodeji bude nabízet ještě o několik stovek levněji. Kromě černobílé varianty, kterou v redakci testujeme, bude telefon dostupný v dalších třech kombinacích, které doslova hrají barvami. Nejvíce se nám líbí limetková verze, atraktivně ale působí i námi testovaná černobílá varianta.

- - -

- - -
HTC 8S vs. HTC 8X

- - -
HTC 8S a HTC 8X/LG Optimus L9 a Apple iPhone 5

Videopohled na HTC 8S

První dojmy

Vše podstatné ohledně HTC 8S jsme se snažili ukázat v přiloženém videopohledu, nicméně spoustu z vás bude zajímat, jak je na tom telefon co se rychlosti týče při porovnání s HTC 8X? Oproti výkonnějšímu modelu má “jen” 512 MB RAM, WVGA displej (480 x 800 px), chybí mu podpora NFC a vnitřní paměť disponuje pouhými 4 GB, ze kterých je v reálu dostupných zhruba 1,2 GB. To rozhodně není mnoho, zachraňuje to však slot na paměťové karty microSD, díky kterému si prostor pro fotografie, hudbu a video můžete rozšířit až o dalších 32 GB.

- - -

Nad displejem v oblasti telefonního reproduktoru má své místo přisvětlovací dioda, která upozorňuje na zmeškané hovory, události, upomínky z kalendáře či vybitý akumulátor. Zadní kryt brady telefonu je odnímatelný, jde to sice pěkně ztuha, ale když se vám to povede, dostanete se ke slotu na microSIM kartu a microSD kartu, baterie přístupná není a případnou výměnu bude nutné přenechat odbornému servisu.

- - -
Další fotografie HTC 8S naleznete v naší galerii

- - -

Co se týče rychlosti, vychází nám HTC 8X “pocitově” o něco lépe než HTC 8S, ale v případě levnějšího modelu je ještě nutné vzít v potaz fakt, že zatím nemáme k dispozici finální vzorek. I tak je ale HTC 8S velmi rychlý telefon a reakce v operačním systému jsou okamžité, výraznější prodlevy jsme nezaznamenali ani při spouštění aplikací, i když je pravda, že na výkonnějším 8X se programy a hry spouštěly o něco rychleji.

- - -

- - -

Brzy je v tuto chvíli také na hodnocení fotoaparátu a videa. Kvalita pořízených snímků z 5Mpx snímače totiž u předprodukčního kusu spadá do slabšího průměru, i za dobrého světla jsou fotografie málo ostré a barvy hodně nereálné. V současné chvíli vidíme fotoaparát jako nejslabší článek celého zařízení a tak trochu aplikaci pro focení podezříváme z toho, že zatím příliš neumí pracovat s autofocusem – to by vysvětlovalo neostré snímky a tipujeme, že právě na software fotoaparátu v HTC ještě zapracují. Jakmile budeme mít k dispozici finální verzi modelu 8S, doplníme do galerie nové fotografie a video. Znovu tedy zdůrazňujeme, že kvalitu přiložených snímků je nutné brát s rezervou.

Po prvních hodinách testování máme z 8S velmi dobrý dojem a dá se očekávat, že s tímto modelem HTC bude slavit úspěch. Teď už jen nezbývá než doufat, že uvedení novinky na trh nenabere žádného zpoždění, pro spoustu zájemců by tenhle kousek mohl být zajímavým vánočním dárkem a ideální vstupenkou do světa Windows Phone 8.

Autor článku Jiří Hrma
Jiří Hrma
Zakladatel a šéfredaktor SMARTmania.cz, fanoušek moderních technologií a chytré domácnosti, cestovatel, milovník elektronické hudby a vyznavač extrémních sportů.

Kapitoly článku