TOPlist

Sony rozšiřuje řadu Xperia: Stylové novinky „P“ a „U“ představeny

V Barceloně jsme navštívili tiskovou konferenci Sony, kde byly představeny nové modely Xperia P a Xperia U, které rozšíří modelovou řadu NXT a doplní dříve představenou Xperii S.

Ačkoliv se brány MWC oficiálně otevírají až za několik hodin, už nyní máme za sebou tiskovou konferenci Sony, která se konala na olympijském stadionu v Barceloně. Zde si odbyla premiéru dvojice nových smartphonů. Ty budou cílit téměř na všechny skupiny uživatelů. Všechny novinky jsou vybaveny operačním systémem Android od Googlu ve verzi 2.3 Gingerbread. Na dalších řádkách najdete první dojmy a fotografie z celé tiskové konference.

- - - 

- - -

 - -

Stará známá Xperia S: Vlajková loď řady NXT

Největší očekávání vzbuzoval model Sony Xperia S, který byl představen už dříve a je současnou vlajkovou lodí série Xperia NXT. Tělo smartphonu  nás zaujalo kvalitním zpracováním a příjemnou hmotností. Hnacím motorem se stal dvoujádrový procesor s taktem 1,5 GHz, kterému sekunduje 1 GB operační paměti. O zobrazování se postará 4,3″ dotykový displej s rozlišením 720 x 1280 pixelů. Záda telefonu pak zdobí 12Mpx fotoaparát doplněný o přisvětlovací LED diodu. Jako operační systém posloužil Android ve verzi 2.3 Gingerbread.

Na tiskové konferenci též zazněla informace, že v brzké době má dorazit aktualizace na aktuální verzi systému 4.0 Ice Cream Sandwich. Datovou konektivitu zajistí Wi-Fi, Bluetooth a NFC.

 

Xperia P: čtyřpalcový qHD displej a 1 GB RAM

Další představená novinka se jmenuje Sony Xperia P, která na první pohled zaujme svým tělem, které je vyrobeno z jednoho kusu hliníku. Budoucí zákazníky bude lákat na dvoujádrový procesor s taktem 1 GHz, 1GB operační paměti a 16 GB úložného prostoru. Za zmínku stojí 4″ displej s rozlišením 540 x 960 pixelů; ten disponuje technologií White Magic, která zaručí perfektní  zobrazovací schopnosti s věrným podáním bílých odstínů a bezproblémovolu čitelností na přímém slunci, alespoň tak nám to tvrdili zástupci společnosti Sony.

   
Xperia P na oficiálních snímcích

Pro pořizování fotografií a videa poslouží 8Mpx snímač s technologií Exmor R doplněný o přisvětlovací LED diodu a přední VGA kamerku pro videohovory. Na tiskové konferenci bylo zdůrazněno, že pořizování snímků bude okamžité a bez prodlev. Video zvládne Xperia P nahrávat ve full HD rozlišení (1920 x 1080 px). Opomenout nesmíme ani zajímavé příslušenství v podobě dokovací stanice Smart Dock, která smartphone okamžitě promění v multimediální centrum schopné komunikovat s ostatními zařizeními.

- - - 

Zajímavým prvkem je průhledný pruh v dolní části zařízení obsahující senzorová tlačítka pro ovládání systému a několik LED diod, které se v případě příchozí zprávy, zmeškaného hovoru či jiné notifikace barevně rozblikají. Proužek rovněž svítí při poslechu hudby nebo prohlížení fotografií a zajímavá je vlastnost, kdy se barva proužku přizpůsobuje barvám na displeji. Pokud si například budete prohlížet fotografii s modrou oblohou, proužek na telefonu bude svítit podobnou barvou. Tento proužek obsahuje i poslední novinka Xperia U.

- - -

- -

Xperia U: Povedená střední třída

Posledním představeným smartphonem je Sony Xperia U, který bude cílit na méně náročné uživatele. Kromě prohnutých zad telefonu se svým vzhledem velmi podobá nejvybavenějšímu modelu Xperia S.

  

Nyní už ale k hardwarové výbavě –  ta zahrnuje 3,5″ displej s dostatečným rozlišením 480 x 854 pixelů, 8 GB interní paměti a 5Mpx fotoaparát s LED diodou a schopností pořizování videa v rozlišení 1280 x 720 pixelů. O svižný chod systému a aplikací se postará dvoujádrový procesor NovaThor U8500 s taktem 1 GHz doplněný o grafický akcelerátor DB8500 a 1 GB paměti RAM. Nechybí ani certifikace Play Station, což se stane zárukou přísunu kvalitních herních titulů. Zaujala nás také možnost výměny spodní brady – výrobce bude nabízet několik barevných variant, takže si vzhled telefonu bude možné částečně přizpůsobit. Sony Xperia U ve mě zanechala velmi pozitivní dojmy a pokud Sony nasadí i příznivou cenu, má velké šance se stát prodejním trhákem.

- - -

Všechny modely využívají operační systém Android ve verzi 2.3 Gingerbread, nicméně v krátké době se dočkají aktualizace na nejnovější verzi systému 4.0 Ice Cream Sandwich. Společnost Sony nijak nezastírala, že je na novou rodinu Xperií náležitě hrdá a musíme uznat, že při jejich vývoji odvedli poctivý kus práce.

Autor článku Richard Streit
Richard Streit
Redaktor serveru SMARTmania.cz, fanoušek mobilní a výpočetní techniky. Vyznává a aktivně provozuje adrenalinové sporty. Mezi další zájmy patří hudba, příroda a moderní vědy. Jeho velkou vášní je Apple a partnerský web CeskyMac.cz.

Kapitoly článku