TOPlist

Recenze multiplatformní aplikace Slovník do kapsy: Nejlepší offline slovník?

Offline překladačů pro mobilní zařízení najdete spousta, Slovník do kapsy však patří mezi ty nejlepší. Hlavní výhodou jsou vysoce kvalitní podklady zajišťující správnost překladu a nechybí ani mluvená výslovnost či různé fráze.

Slovník je záležitost, která nalezne uplatnění v nespočtu případů. Konverzace s někým ze zahraničí, sledování filmů v originálním znění, čtení knih a článků v cizím jazyce – při všech těchto příležitostech vám přijde vhod a česká aplikace Slovník do kapsy patří mezi ty nejlepší. Stojí za ní zlínské studio Pria Labs a my se pojďme podrobněji podívat na to, jaké možnosti nabízí a zdali jsou přítomny nějaké zásadní nedostatky.

Aplikace je dostupná pro Android, iOS a Windows Phone. My jsme otestovali verzi pro první jmenovaný systém, nicméně funkcionalita je stejná i na dalších platformách. Celkem máte k dispozici pět slovníků – anglický, německý, francouzský, španělský a ruský.

 

Uživatelské prostředí a funkce

Slovník do kapsy vsází na poměrně jednoduchý, avšak funkční design. Mezi jednotlivými jazyky přepínáte v nabídce, která se vysouvá z levého okraje, právě zvolenou řeč pak reprezentuje velká vlajka uprostřed obrazovky. Možná, že by bylo lepší nabídku pro volbu jazyka rovnou umístit někam do středu hlavní plochy, jelikož levá horní část bývá u smartphonů s velkým displejem hůře dostupná; v praxi jsme si na ovládání ale zvykli velmi rychle a nejspíše se pro nikoho o zásadní překážku jednat nebude.

  

Samotné výrazy pak zadáváte do pole v horní části obrazovky a aplikace přitom našeptává vhodné výsledky. Příjemnou vychytávkou je schopnost určit, ze kterého do kterého jazyka chcete překládat. V praxi tak nemusíte vybírat mezi možnostmi „francouzština -> čeština“ a „čeština -> francouzština“, stačí si pouze zvolit „francouzština“. Potěší také skutečnost, že výrazy je možné zadávat bez diakritiky, se zbytkem už si program poradí.

Překládáme

Jak jsme zmínili v perexu, jednou z hlavních zbraní Slovníků do kapsy jsou velmi kvalitní podklady. Ty pocházejí z překladových slovníků MAGNUS a dohromady obsahují přes dva miliony hesel a výrazů. Praxe tuto skutečnost potvrzuje – na slovo, s nímž by si slovník nevěděl rady, potažmo jej přeložil špatně, narazíte opravdu jen zřídka. Chybí zde snad jen různé odborné termíny používané v úzkých kruzích, vývojáři ale do budoucna chtějí přinést i doplňkové balíčky obsahující právě takové výrazy. V běžném životě se bude určitě hodit skutečnost, že jsou přítomny snad veškeré myslitelné vulgarismy.

  

Jakmile přeložíte nějaký výraz, objeví se vám výpis významů s možností poslechnout si výslovnost. Posunutím na druhou záložku otevřete seznam spojení (lze si je také poslechnout) v nichž je dané slovo používáno a klepnutím na jednotlivé fráze si otevřete detail s možností nechat si je přečíst. Schopnost rozpoznávat váš hlas aplikace postrádá. Níže přikládáme návod, jak si stáhnout na operační systémy Android a Windows Phone 8 jazykové balíky potřebné pro možnost poslouchání jednotlivých výrazů.

  • Windows Phone: Nastavení / Řeč / Jazyk řeči / stáhnout přísl. jazyk
  • Android: Nastavení / Jazyk a zadávání / Výstup převodu textu na řeč / Modul převodu textu na řeč (rozkliknout) / nainstalovat hlasová data / stáhnout vybraný slovník

Kolik zaplatím?

Aplikace samotná je zdarma, avšak po stažení dat k jednotlivým jazykům se spustí čtrnáctidenní zkušební lhůta (pro každou řeč zvlášť). Jakmile vyprší, je třeba slovníky zakoupit za 1,79 EUR (49 Kč) za jeden jazyk. Pokud si tak zaplatíte všech pět řečí najednou, připravte si zhruba 250 Kč. Cena nám ale rozhodně přehnaná nepřipadá, v případě papírových slovníků by výsledná částka totiž pravděpodobně atakovala hranici 1000 Kč, nemluvě o tom, že by byly o něco méně skladné, než smartphone s nainstalovanou aplikací.

 

Napříč všemi platformami

Po několikadenním zkoušení jsem si na Slovníky do kapsy zvykl a v praxi se jedná o velmi dobře použitelnou záležitost. Padesátikoruna za jeden jazyk není nijak přehnaná částka a pokud byste se do zahraničí vydali pouze s online slovníkem, přišlo by vás to nejspíše dráže. Za své peníze navíc dostanete vskutku kvalitní podklady, na které se můžete spolehnout a to je třeba oproti standardnímu Google překladači zásadní výhoda.

Odkaz na Google Play Odkaz na App Store Odkaz na WP katalog

Třešničkou na dortu je skutečnost, že Slovník do kapsy je dostupný pro všechny tři hlavní platformy, tedy Android, iOS i Windows Phone. V případě Androidu si uživatelé navíc mohou na plochu umístit widget pro rychlé vyhledávání. Nedostalo se tak jen na platformu Blackberry, nicméně na té lze spouštět i aplikace pro Android, což jsme v případě slovníku otestovali.

  
Slovník je funkční také na platformě BlackBerry OS 10.2

14denní verzi lze bez problémů používat, samotný nákup plné verze slovníku už ale dostupný není, jelikož aplikace není oficiálně umístěna na BlackBerry Worldu (kam mají vývojáři možnost nahrávat i Android aplikace, pokud projdou schvalovacím procesem). Rozhodně doporučujeme využít čtrnáctidenní zkušební lhůty a třeba se vám během té doby aplikace stihne zalíbit stejně jako nám.

Autor článku Martin Pavlović
Martin Pavlović
O technologie se zajímám odjakživa. Kromě nich mě baví také urbanismus a městská mobilita, hudba a společenská témata. Nejraději trávím čas v sedle kola, na kulturních akcích, s analogem v ruce nebo doma u knih, filmů i videoher.

Kapitoly článku