TOPlist

Nubia My Prague oficiálně: Praha má svůj smartphone. Je tenký a skvěle vypadá

Značka Nubia, za kterou stojí čínské ZTE, dnes na tiskové konferenci v Praze představila nový model, který ve svém názvu odkazuje právě na hlavní město České republiky. Design se povedl. Stojí za to i hardwarová výbava?

V listopadu roku 2012 se čínské ZTE rozhodlo založit novou značku pro prémiové chytré telefony. Pravděpodobným důvodem vytvoření brandu Nubia byl zřejmě fakt, že samotné ZTE bývá často spojováno spíše s levnými telefony s nepříliš zajímavou výbavou. V minulosti se na českém trhu smartphony Nubia již objevily, ale šlo pouze o hrstku modelů, které sice lákaly na povedený design, ale díky silné konkurenci z řad ostatních výrobců poměrně rychle upadly v zapomnění.

Modelová řada Nubia My a první vlaštovka s odkazem na Prahu

To chce ale změnit právě představená novinka Nubia My Prague, která, jak už jste patrně poznali, nese označení po našem hlavním městě. Model Prague je vůbec prvním zástupcem modelové řady Nubia My a později bychom se měli dočkat dalších smartphonů pojmenovaných po významných světových městech. Tato novinka si dnes v Praze odbyla světovou premiéru a nesetkáme se s ní jen v České republice, ale i na globálním trhu.


Tiskovou konferencí Nubia provázela moderátorka Emma Smetana

Design telefonu hodnotíme za velice zdařilý; při pohledu na boční hrany je zde vidět částečná inspirace iPhonem 6, nicméně najdeme zde i jasně charakteristické prvky pro brand Nubia – senzorové tlačítko pod displejem s červeným kolečkem a stejně zbarvenou čočku hlavního fotoaparátu na zadní straně. Celkové rozměry novinky jsou 147,8 x 72,1 x 5,5 mm, ukazatel hmotnosti se zastavil na hodnotě 140 gramů.

   

Osmijádrový procesor, dva sloty na SIM kartu a kvalitní fotoaparát

Nubia My Prague dostala do výbavy osmijádrový procesor Snapdragon 615 (MSM8939, 64bit), který doplňují 3 GB RAM a 32GB interní úložiště. Kromě toho bude k dostání i levnější verze se 2 GB RAM a 16GB pamětí, na českém trhu se však oficiální cestou objeví jen lépe vybavená varianta. Další prostor získáte díky slotu na microSD kartu (max. 128 GB).


Na tiskové konferenci nechyběla řada celebrit, pozvání přijala i herečka Alice Bendová

O zobrazování se stará 5,2″ Super AMOLED displej s Full HD rozlišením (1080 x 1920 px, 424 ppi). Nubia My Prague běží na Androidu 5.0.2, na který je navlečené uživatelské prostředí výrobce; to vypadá přehledně a sympaticky. Do systému je rovněž integrována celá řada gest – pohybem prstu na okraji displeje můžete například měnit jas displeje nebo systémovou hlasitost.

 

Hlavní fotoaparát s CMOS ISOCELL snímačem má rozlišení 13Mpx rozlišení, autofocus a video nahrává ve Full HD videa při 30 fps. Objektiv tvoří celkem 5 čoček. Přední selfie kamerka disponuje 8Mpx rozlišením a světelnost objektivu je f/2.4.


Nubia My Prague a iPhone 6 Plus

V těle telefonu najdeme dva sloty na SIM kartu (1x microSIM, 1x nanoSIM v kombinaci se slotem na microSD kartu). Kromě podpory GSM/3G/HSPA+ ve výbavě nechybí ani rychlé datové přenosy přes LTE (pásma 800, 1800, 2100 a 2600 MHz), chybí pouze 900 MHz, které u nás používá Vodafone. Konektivitu doplňuje duální WiFi 802.11 a/b/g/n/ac (2,4/5 GHz), Bluetooth 4.0, GPS a podpora USB OTG.

 
Nubia nabídne hned dvě zlaté verze – jedna v kombinaci s bílou, druhá kompletně zlatá

Výrobce do telefonu integroval i speciální audio čip AKM4375 s podporou prostorového zvuku Dolby Surround 7.1 a jakmile se nám novinka dostane do rukou, ihned otestujeme, jak na tom po zvukové stránce je. Doufejme, že nepůjde jen o vylepšený ekvalizér, jako tomu v minulosti bylo u jiných smartphonů konkurenčních značek. Do 5,5 milimetrů tenkého těla nelze vměstnat akumulátor s vysokou kapacitou, i tak se ale 2200mAh hodnota Li-ion baterie řadí do nadprůměru.


Stříbrno-bílá Nubia My Prague

V ČR se dočkáme během několika týdnů

Na českém trhu se novinka objeví během několika následujících týdnů, podle našich informací bychom se mohli dočkat v první polovině srpna. Ve světě se za 349 EUR bude prodávat bílá a stříbrno-bílá verze, která nabídne 2 GB RAM a 16GB interní úložiště. Na českém trhu se objeví jen zlatá a bílo-zlatá varianta se 3 GB RAM a 32GB pamětí – její cena je 429 EUR a očekáváme, že na našem trhu by se Nubia My Prague mohla prodávat za cenu okolo 11 499 Kč včetně DPH.

Autor článku Jiří Hrma
Jiří Hrma
Zakladatel a šéfredaktor SMARTmania.cz, fanoušek moderních technologií a chytré domácnosti, cestovatel, milovník elektronické hudby a vyznavač extrémních sportů.

Kapitoly článku