TOPlist

Konec Google Readeru se blíží: Jaké se nabízejí alternativy?

Konec služby Google Reader se neúprosně blíží, naštěstí již existuje řada alternativních řešení, která vám umožní pohodlně číst vaše RSS zdroje. Už jste stihli přesedlat?

Google před pár měsíci oznámil konec služby Google Reader. Jednalo se o nejpopulárnější službu na procházení RSS zdrojů, ale internetový gigant zcela nepochopitelně usoudil, že služby generující nízké příjmy nemá smysl dále provozovat. Do konce funkčnosti zbývá necelý týden a je nejvyšší čas najít alternativní řešení, pokud patříte k uživatelům RSS. Služeb se vyrojila celá řada, proto jsme pro vás v redakci vybrali ty, které považujeme za nejlepší řešení.

Do nabídky jsme zařadili jak služby dostupné zdarma, tak i placené. Po zkušenosti s Google Reader je placená služba dobrou volbou, jelikož je menší šance, že dojde k jejímu zrušení. Zároveň většina služeb dostupných zdarma bude hledat cestu k vydělání peněz, kterou bude nejpravděpodobněji reklama v příspěvcích.

Feedbin

Feedbin je jednoduchá a rychlá služba s přehledným designem. Neposkytuje však takové možnosti, jako konkurenti. Pokud často čtete své RSS zdroje na mobilních zařízeních, nabízí Feedbin podporu populárních aplikací jako Reeder (iOS + Mac) a Press (Android). Jedná se o placenou službu s cenou 2 dolary za měsíc (cca 40 korun).

Feed Wrangler

Jedná se o velmi jednoduchou čtečku, která nabízí minimalistický design na webu i v iOS aplikaci. Má podporu i aplikací třetích stran, jakou je třeba Reeder. Kdo hledá velmi jednoduché řešení, je Feed Wrangler optimální volba. Jedná se o placenou službu s cenou 19 dolarů za rok (380 korun).

 

NewsBlur

NewsBlur nabízí přehledné uživatelské rozhraní a je dostupný pro iPhone, iPad, Android a má i webovou verzi. Služba je zadarmo, ale má některá omezení; ta zmizí s prémiovou verzí za 24 dolarů za rok (480 korun).

 

Feeder

Feeder je náhradou za Google Reader pro ty, kdo čtou RSS zdroje pouze na počítačích. Jedná se o rozšíření pro Safari a Chrome. Poskytuje rychlé a jednoduché řešení, jeho užívání je zdarma.

 

AOL Reader

V současnosti se nachází ve fázi beta testovaní. Nabízí všechny potřebné funkce v přehledném uživatelském rozhraní. Bude ho možné použít i v aplikacích třetích stran. Samotné AOL má v plánu nabídnout aplikaci pro Android i iOS. Služba je zatím zdarma, monetarizace bude prováděna pravděpodobně reklamou.

 

Digg Reader

Další připravovanou službou je Digg Reader. Společnost ho začala budovat nedávno a zatím se jedná o neveřejnou betu. Dostupný by měl být od 26. června a server TheVerge již přinesl video z užívání služby.

Feedly

Nakonec jsme si nechali službu, která vypadá jako nejpoužitelnější náhrada. Feedly v současnosti spustilo vlastní cloudové řešení, kterým kompletně nahrazuje Google Reader. Nabízí vlastní webové rozhraní, aplikaci pro iPhone, iPad i Android. Zároveň se těší podpoře populárních aplikací pro všechny platformy. Například Reeder, NextGen Reader (Windows Phone a Windows 8) a gReader (Android). Užívání Feedly je zdarma, ale otázka financování provozu služby je zatím otevřená. Ve hře je forma sponzorovaných odkazů, nebo prémiového přístupu.  

A pokud jste narazili na nějakou další službu, která dokáže zastřešit bezpečný přechod z Google Readeru, budeme rádi, když se podělíte v komentářích. V redakci zatím sázíme na Feedly, nicméně rádi se necháme inspirovat dalšími zajímavými tipy.

Autor článku David Podzimek
David Podzimek

Kapitoly článku