TOPlist

IFA 2014 klepe na dveře: Na jaké novinky se letos můžeme těšit? (přehled)

Letošní IFA bude hodně nabitá a novinek nás čeká opravdu spousta. A tentokrát nejen ze světa smartphonů a tabletů, ale hodně bude slyšet také o nositelné elektronice.

Další svátek fanoušků spotřební elektroniky klepe na dveře, a letos to bude opravdu ve velké. Mezi 5. a 10. zářím se odehraje veletrh IFA, na němž většina hráčů (nejen) na poli mobilních zařízení představí své novinky, mající ambice stát se aspiranty na dárky, které budou k nalezení pod letošními stromečky. Některé společnosti se rozhodly nečekat až do Berlína a odhalily některé ze svých produktů již tento týden, ostatní rovněž nebudou čekat až na pátek, kdy se brány veletrhu otevřou. Pro příznivce mobilních technologií začne největší rušno již ve středu, a stejně tak pro naši redakci, která v tento den do Berlína odjede.

 

Připravili jsme pro vás seznam značek, u kterých víme, že v Berlíně představí nové produkty. V závorce rovněž naleznete informace o datu a čase tiskové konference. Redakční putování napříč veletrhem IFA můžete průběžně sledovat také na našem twitter kanále @smartmania_live.

Acer (středa 3.9. od 11:00)

Ve středu v 11:00 chystá svoji tiskovou konferenci tchajwanská společnost Acer, mnoho oficiálních informací a úniků o chystaných novinkách nemáme, spekuluje se o představení nového 10.1“ tabletu Iconia A3-A20. Ten se má stát nástupcem loňského modelu A3-A10, nabídnout má čtyřjádrový procesor od MediaTeku, 1 GB paměti RAM a 16 GB vnitřní paměti. Fotoaparáty mají nabídnout rozlišení 5, respektive 2 Mpx, hlavním argumentem tohoto modelu má být především cena, která nemá přesáhnout 199 EUR (5 500 Kč).

   

Další novinkou na evropském kontinentě bude pravděpodobně nová generace smartphonu Liquid Jade společně s náramkem Liquid Leap, obě zařízení Acer představil již v červnu na tchajwanském veletrhu Computex. Telefon nabízí 5“ HD displej, čtyřjádrový procesor od MediaTeku, 2 GB operační paměti a 16GB datové úložiště. Fotografie pořizuje 13Mpx fotoaparát od Sony se světelností f/1,8, to vše je zabaleno v 7,5 mm tenkém těle. Náramek Liquid Jade umí notifikovat o příchozích událostech, dálkově ovládat hudební přehrávač a nabízí solidní jednotýdenní výdrž na jedno nabití.

  

Od Aceru se také očekává uvedení levného 11“ Chromebooku společně s mini-PC Chromebox CXI rovněž běžícím na operačním systému Chrome OS.

Asus (středa 3.9. od 12:30)

Další tchajwanskou značkou, která ve středu představí své novinky je společnost Asus. V tomto týdnu již oficiálně oznámila příchod hodinek s platformou Android Wear s názvem ZenWatch. Spekuluje se, že tyto hodinky budou prodávány za 149 dolarů (asi 3 100 Kč), čímž předčí svou největší konkurenci z dílen LG a Samsung.

Kromě ZenWatch Asus patrně ukáže i telefonující sedmipalcový tablet PadFone X mini

Samsung (středa 3.9. od 15:00)

Samsung již čekání na veletrh IFA nevydržel a odhalil jeden z chystaných produktů již v tomto týdnu, chytré hodinky se slotem na SIM kartu Gear S. Korejská společnost však stále ukrývá jedno 5,7“ eso v rukávu, je jím očekávaný tabletofon Galaxy Note 4, na nějž Samsung v posledních dnech lákal v několika oficiálních videích.

5,7″ Super AMOLED displej Samsungu Galaxy Note 4 má nabídnout QHD rozlišení (1440 × 2560 pixelů), v útrobách tabletofonu má tepat vlastní 64bitový procesor Exynos 5433 (v Severní Americe Qualcomm Snapdragon 805) s 4 GB RAM. Hlavní fotoaparát od Sony má přijít s rozlišením 16 Mpx a optickou stabilizací. Fotky bude údajně možné pořizovat senzorem na pravé straně zařízení, nebude chybět ani čtečka otisků prstů. Spekulovalo se i o verzi se zahnutým třístranným displejem, poslední úniky tomu ale spíše nenasvědčují.

   
Takto má nový Galaxy Note 4 vypadat (zdroj: GSMarena)

Galaxy Note 4 však nemá být jediným obrem na keynote Samsungu, spekuluje se i o představení modelu Galaxy Mega 2. Ten má nabídnout ještě větší úhlopříčku displeje, ostatní specifikace i cena však mají být nižší. Procesorem má být čtyřjádrový Snapdragon 410 s taktem 1,2 GHz. Doplní jej 2 GB RAM, 8GB interní úložiště, slot na microSD karty a 13Mpx fotoaparát s přisvětlovací diodou.

  

Posledním zařízením, které z dílen korejského výrobce očekáváme, jsou brýle pro virtuální realitu Gear VR. Podobně jako Cardboard od Google má i tato náhlavní souprava spolupracovat se smartphonem, který bude v případě Samsungu spárován skrze rozhraní USB. Pocit virtuální reality mají zprostředkovávat senzory v telefonu, na rozdíl od Cardboardu od Google však mají mít brýle od Samsungu vlastní displej. 

Sony (středa 3.9. od 16:00)

Pod značkou Sony by měla z Japonska přijít dvojice nových smartphonů a tablet z rodiny Xperia Z3. Alespoň to naznačuje trailer, který Sony v týdnu vypustilo na internet, s největší pravděpodobností se bude jednat o novou vlajkovou loď Xperia Z3, její zmenšenou variantu Xperii Z3 Compact a osmipalcový tablet Xperia Z3 Tablet Compact. Společným jmenovatelem všech tří zařízení má být voděodolnost.

Xperia Z3 má být pouze lehkou evolucí současné vlajkové lodě Z2, tělo telefonu má být příjemných 7,3 milimetru tenké. Hardwarová specifikace tohoto modelu i jeho zmenšené varianty má zahrnovat Full HD displej (5,15“ u většího modelu, 4,6“ u kompaktní verze), čtyřjádrový Qualcomm Snapdragon 801 s taktem 2,4 Ghz, 16GB vnitřní paměť s možností jejího rozšíření paměťovou kartou a 20,7Mpx fotoaparát. Větší model má přijít s 3 GB RAM na palubě, u menšího se očekává o gigabajt méně.

    
Akumulátor Sony Xperia Z3 má být nevyměnitelný

Prakticky stejné parametry má mít i Xperia Z3 Tablet Compact, její osmipalcový displej má rovněž přijít s Full HD rozlišením, procesor, paměť RAM i vnitřní úložiště mají být stejné, jako v případě chystané vlajkové lodi Xperia Z3. Rozlišení fotoaparátu 20,7 Mpx by však bylo pro tablet velkým luxusem, Sony patrně použije pouze 8Mpx snímač.

  

Díky omylem uniklému snímku na facebookové stránce Sony víme, že japonský výrobce chystá i nositelnou elektroniku, zřejmě Sony Smartwatch 3. Neočekává se však použití platformy Android Wear, Sony zřejmě zůstane věrné vlastnímu řešení. Stejně jako chystané „placky“ řady Z3, budou zřejmě i chytré hodinky voděodolné.

HTC (čtvrtek 4.9. od 08:00)

Tchajwanská společnost HTC na veletrhu IFA zřejmě ukáže svůj první 64bitový telefon Desire 820. Ten má ve svých útrobách ukrývat čip Qualcomm Snapdragon 815 s osmi jádry Cortex-A53, 1,5 GB RAM a 8 GB uživatelské paměti.  Displej tohoto modelu má mít úhlopříčku 5,5“ a rozlišení 720 × 1 280 pixelů. Hlavní fotoaparát má podle posledních spekulací nabídnout rozlišení 13 Mpx, čelní kamerka má být s 8 megapixely bestie pro pořizování selfies.

  

HTC rovněž na veletrhu IFA s největší pravděpodobností ukáže v týdnu představený telefon HTC Desire 510. Ten pod svým 4,7palcovým displejem ukrývá čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 410 s taktem 1,2 GB doplněný 1 GB RAM a 8GB úložištěm. Fotoaparát tohoto modelu nabízí rozlišení 5 Mpx a i když se jedná o nejslabší telefon řady Desire, potěší přítomnost podpory sítí LTE.

  

Méně pravděpodobné je, že HTC na IFA představí globální verze HTC One for Windows Phone, případně HTC Butterfly 2, nicméně necháme se překvapit.

Microsoft (čtvrtek 4.9. od 10:00)

Fanoušci systému Windows Phone se na veletrhu IFA mají konečně dočkat dvojice zástupců střední třídy letošní generace Lumií od Microsoftu, očekává se představení selfie telefonu Lumia 730 (735) a stylového fotomobilu Lumia 830.

 
Takto má Nokia Lumia 830 od Microsoftu vypadat 

První jmenovaný model má přijít se 4,7“ HD displejem, procesorem Qualcomm Snapdragon 400, 1 GB RAM a 8GB úložištěm, které bude možné doplnit paměťovou microSD kartou. Hlavní fotoaparát má nabídnout rozlišení 6,7 Mpx, čelní kamerka pak solidních 5 megapixelů. Oproti předchozí generaci však Lumia 730 přijde o přítomnost kapacitních tlačítek pod displejem a hardwarovou spoušť fotoaparátu.

  

Lumia 830 bude svým vzhledem připomínat aktuální vlajkovou loď Lumii 930, zejména díky kovovému rámečku kolem displeje a polykarbonátovým zádům. Na nich bude velmi výrazným prvkem fotoaparát v černém kolečku, připomínající vzdáleně Lumii 1020. Telefon má nabídnout příjemnou tloušťku 8,5 milimetru, podle výšky zařízení 139,4 mm můžeme odhadovat úhlopříčku displeje okolo 5“. Oproti Lumii 730 však již budou přítomna jak kapacitní tlačítka, tak hardwarová spoušť fotoaparátu.  

Lenovo (čtvrtek 4.9. od 14:00)

Ve čtvrtek také chystá svoji tiskovou konferenci Lenovo, na níž má představit smartphone Vibe X2. Podle posledních spekulací má být tento model dostupný ve dvou variantách – výkonnější verze má nabídnout octa-core procesor, úspornější 2,2GHz dual-core čip (nepotvrzeno). V obou případech se máme dočkat 5″ full HD displeje, 2 GB RAM, 32GB interního úložiště a 13Mpx fotoaparátu, který doplní 5Mpx kamerka nad displejem. 

 

Zajímavostí je pozvánka, kterou Lenovo zaslalo novinářům, objevuje se na ní totiž lízátko, které by mohlo naznačovat, že Lenovo Vibe X2 přijde na trh již s Androidem L. To by ovšem vyvracelo spekulace poslední doby, které naznačují, že nová verze Androidu ponese jméno Lemon Meringue Pie

Huawei (čtvrtek 4.9. od 15:00)

Od čtvrteční tiskové konference Huawei je očekáváno představení tabletofonu Ascend Mate 7. Ten má přijít s 6,1 palcovým Full HD displejem, vlastním procesorem HiSilicon Kirin 920, 3 GB RAM a 16 GB vnitřní paměti. Podle posledních spekulací by mohl tento tabletofon nabídnout po vzoru Samsungu Galaxy S5 čtečku otisků prstů, měl by se však nacházet na zádech pod čočkou fotoaparátu. Hlavní fotoaparát Mate 7 má mít rozlišení 13 Mpx, čelní kamerka pak nabídne 5 Mpx. Tahákem má být i baterie s kapacitou 4 050 mAh, která by mohla zajistit tomuto zařízení nadstandardní výdrž.

  

Je možné, že Huawei poprvé ukáže světu Ascend P7 obohacený o safírové sklíčko, které kryje displej. S tímto zařízením se však v první vlně počítá pouze na domácím čínském trhu. 

Motorola (čtvrtek, Chicago)

Prezentace novinek od Motoroly sice neproběhne na veletrhu IFA, ale v domovském Chicagu, díky originální pozvánce již víme, že hlavní tématem budou pokračovatelé smartphonů Moto X a Moto G a také očekávané hodinky Moto 360. Ty by se měly téměř půl roku od svého oficiálního představení dočkat zveřejnění data prodeje a prodejní ceny. Tu však již prozradily stránky řetězce Best Buy.

   

Moto X+1 má podle úniků z GFXbenchmarku přijít s 5,2“ Full HD displejem, procesorem Qualcomm Snapdragon 801, 2 GB operační paměti a 16GB vnitřním úložištěm. Na zádech se má nacházet 13Mpx fotoaparát, přední kamerka má pořizovat snímky o rozlišení 2 Mpx. 

 

Parametry Moto G2 mají zahrnovat 4,5“ displej s rozlišením 720 × 1 280 pixelů, procesor Qualcomm Snapdragon 400 s taktem 1,2 GHz, 1 GB RAM a 8GB úložiště. Fotoaparát má pořizovat snímky v rozlišení 8 Mpx, čelní kamerka pak bude tvořit 2Mpx „selfíčka“.

Alcatel (čtvrtek 4.9. od 20:00)

Čtvrteční den prezentací uzavře společnost Alcatel, která na veletrhu IFA představí dvojici smartphonů OneTouch Hero 2 a Hero 8. Specifikace prvního zařízení jsou ale opředeny tajemstvím, víme jen, že prošlo na konci letošního červenci Wi-Fi certifikací a bude komunikovat skrze standard 802.11 a/b/g/n.

  

Hero 8 má být tablet s osmipalcovým displejem se 2K rozlišením, 1,9GHz procesorem MediaTek MT6595, 3 GB RAM a 16GB vnitřním úložištěm. Operačním systémem má být Android ve verzi 4.4.2.

LG (pátek 5.9. od 14:00)

Společnost LG bude na veletrhu IFA ukazovat své nové chytré hodinky G Watch R, které stejně jako Samsung oficiálně představila již minulý čtvrtek, přečíst si o nich můžete v našem samostatném článku. Nebylo to však jediné zařízení z dílen LG, které se dočkalo v minulých dnech oficiálního představení.

 

Očekáváme, že si na vlastní oči budeme moci v Berlíně prohlédnout i levný tabletofon LG G3 Stylus a dvojici smartphonů LG L Fino a L Bello. LG si tak zřejmě nenechalo v rukávu žádné eso, které příští týden vyloží na stůl.

 

Z naší redakce se do Berlína vypraví Jirka Hrma a Richard Streit, aby pro vás mohli připravovat články s prvními dojmy a videopohledy přímo z místa dění, tak nás nezapomeňte sledovat.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku