TOPlist

HTC One M8 for Windows: Hliníkový rychlík s Windows Phone 8.1 GDR1 oficiálně představen

Mluvilo se o něm dlouho a nyní jsme se konečně dočkali oficiálního představení. Hliníkový HTC One (for Windows) vychází ze svého předchůdce s Androidem; místo něj ale nabídne systém Windows Phone 8.1.

Dlouhou dobu se v kuloárech spekulovalo o tom, že HTC chystá dvojníka letošního vlajkového modelu One s operačním systémem Windows Phone. HTC si na dnešní den v New Yorku naplánovalo tiskovou konferenci, kde tuto novinku oficiálně představilo.

K žádnému velkému překvapení však nedochází, Windows Phone verze hliníkového modelu HTC One přijde prakticky se stejnými parametry jako verze M8 s Androidem (recenze). Čelní straně vévodí 5″ full HD IPS displej s jemností 441 ppi a ochranou v podobě krycího skla Gorilla Glass 3. Nad a pod displejem se bude nacházet dvojice stereoreproduktorů HTC BoomSound, díky čemuž si tento model nejspíše vyslouží hodnocení nejlépe hrajícího telefonu s mobilními Windows.

 

Pod kapotou najdeme čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 801 s taktem 2,3 GHz pro každé jádro, doplněný o 2 gigabajty operační paměti RAM. Vnitřní úložiště nabídne 32 GB a navíc jej bude možné rozšířit paměťovou microSD kartou (až 128 GB). V oblasti pořizování snímků také nedojde k žádné změně, čeká nás ten samý 4Mpx, respektive „ultrapixelový“ fotoaparát jako u M8. Ten bohužel příliš kladné ohlasy v recenzích nesklidil; uvidíme, jak se jej podaří zoptimalizovat na chod pod systémem Windows Phone. Čelní kamerka nabídne nadstandardní rozlišení 5 Mpx.

HTC chce jít po krku Nokiím

O přísun energie se postará akumulátor 2 600 mAh, SIM karta se do něj bude vkládat ve formátu nano. HTC chystá i některé bonusové funkce, kterými bude chtít konkurovat nejprodávanějším telefonům s Windows Phone – Nokiím. U-Focus se má stát alternativou k funkci Refocus od Nokie, díky duálnímu fotoaparátu však u HTC One nebude nutné pořizovat snímky s možností pozdějšího doostření ve zvláštní aplikaci, vše zvládne automatika.

Pro fotografování bude připravena speciální aplikace HTC Camera, chybět nebude ani populární služba pro čtení zpráv HTC BlinkFeed, kterou rovněž známe z telefonů s Androidem. Díky nástroji TV a vestavěnému infraportu půjde zařízení využít jako dálkový ovladač. HTC s tímto modelem chce vyrazit do boje vůči top modelům od Nokie, a pokud to příliš nepřežene s cenou, rozhodně má šanci uspět.

Telefon využije i dalších novinek systému Windows Phone 8.1 GDR1, zejména podpory inteligentních krytů. Stejně jako HTC One M8 s Androidem bude i Windows Phone verze podporovat perforovaný kryt Dot View, který získá i některé nové funkce. Kromě zobrazování času, data, počasí a notifikací bude možné gestem tažením dolů získat okamžitý přístup k personální asistentce Cortaně, což ale v České republice příliš nevyužijeme.

Zatím pouze pro americký trh

Pokud si na nové HTC One for Windows brousíte zuby, příliš vás nepotěšíme. Telefon se od zítra začne prodávat u amerického operátora Verizon (při dvouletém úpisu bude stát 99,99 USD, cenu pro volný prodej zatím neznáme), a i když se o mezinárodní verzi v minulosti spekulovalo, prozatím oznámena nebyla. Nemyslíme si, že by HTC s tímto modelem plánovalo exkluzivitu pouze pro USA a tipujeme, že představení verze pro Evropu bychom se mohli dočkat v průběhu září, ale to už příliš předbíháme.

Autor článku Jiří Hrma
Jiří Hrma
Zakladatel a šéfredaktor SMARTmania.cz, fanoušek moderních technologií a chytré domácnosti, cestovatel, milovník elektronické hudby a vyznavač extrémních sportů.

Kapitoly článku