TOPlist

Výzkum ukázal, že časté používání mobilní elektroniky způsobuje poruchy vnímání

Již delší dobu se mezi uživateli hovoří o možných nebezpečích výpočetní a mobilní elektroniky útočící na lidské zdraví. Na tuto problematiku se zaměřilo mnoho věděckých týmů po celém světě, přičemž jako první se dobrala výsledku skupina psychologů z De Montfort University v Leicesteru. Studie poukazuje na zhoršené kognitivní funkce, které jsou jednou z klíčových oblastí lidské psychiky, jejichž centra jsou uložena v odlišných částech mozku. Následkem častého používání výpočetních techniky v čele s neustálým sledováním sociálních sítí vede k výpadkům krátkodobé paměti a snížení pozornosti vůči svému okolí.

 
Ilustrační obrázek 

Zřejmě největší otazník visí nad důsledky dlouhodobého používání elektroniky. Na tyto odpovědi je pochopitelně ještě brzy, ovšem v mnoha ohledech lze předpokládat slabší schopnosti na odfiltrování irelevantního materiálu, které lidem nedovolí dostatečné soustředění na daný úkol. Vedoucí pracovník projektu doktor Lee Hadlington tvrdí, že stále neznáme veškerá rizika, která s sebou nese každodenní sledování internetu na mobilních telefonech a proto je důležité pokračovat v probíhajícím bádání.

Autor článku Richard Streit
Richard Streit
Redaktor serveru SMARTmania.cz, fanoušek mobilní a výpočetní techniky. Vyznává a aktivně provozuje adrenalinové sporty. Mezi další zájmy patří hudba, příroda a moderní vědy. Jeho velkou vášní je Apple a partnerský web CeskyMac.cz.

Kapitoly článku