TOPlist

Spotřebitelská verze Samsung Gear VR přijde v listopadu: Přinese podporu více smartphonů a bude levnější

Včera se konala vývojářská konference Oculus Connect 2, kde bylo představeno několik novinek z oblasti konzumování mutlimediálního a herního obsahu ve virtuální realitě. Oculus ve spolupráci se Samsungem pokročili ve vývoji náhlavní soupravy Gear VR, která se aktuálně prodává v tzv. Innovator Edition a na našem trhu je k mání za zhruba 7 000 korun.

  

Letos v listopadu přijde spotřebitelská verze Gear VR, která potěší širší podporou smartphonů a také poloviční cenou – 99 USD, tedy zhruba 3 tisíce korun s DPH. Kromě dříve podporovaných Samsungů S6 a S6 Edge přibyla podpora modelů S6 Edge+ a Galaxy Note 5. Všechny čtyři modely disponují displejem s Quad HD rozlišením, tudíž jsou pro virtuální realitu maximálně vhodné, ačkoliv Sony Xperia Z5 Premium se 4K displejem by nabídla ještě jemnější podívanou. Pro větší komfort při nošení bude nová verze Gear VR o 22 procent lehčí (celkem 310 gramů) než její předchůdce.

    

Helma Samsung Gear VR bude při zahájení prodeje připravena zprostředkovávat obsah ze služeb Netflix, Lionsgate, Hulu, 20th Century Fox a dalších, bohužel většina z nich je u nás nedostupná. Chybět nebude ani sledování videí z počítačových her skrze Twitch.

  

Kromě Gear VR od Samsungu pracuje Oculus i na vlastní VR helmě Rift. Ta má přijít na spotřebitelský trh na začátku příštího roku a vzhledem k hardwarové výbavě (helma například obsahuje dva displeje) bude dražší než Gear VR. Hry bude možné hrát ve spojení s počítačem, případně streamovat z konzole Xbox One.

  

Oculus loni zveřejnil doporučené hardwarové požadavky na počítač (Intel Core i5, 8 GB RAM a NVidia GTX 870/AMD 290), nyní oznámil spolupráci s Asusem, Dellem a Alienware, kteří budou nabízet sestavy s nálepkou „Oculus Ready“. Jejich cena se má vejít do 1 000 dolarů (asi 24 500 korun bez DPH).

Mezi hry, které bude možné na Oculus Rift hrát, přibyde i populární Minecraft. Hra má být dostupná příští rok na jaře ve Windows Store a také v Oculus Store. Na Windows 10 je možné ji vyzkoušet již nyní, pouze však zatím v beta verzi, a na plochém monitoru počítače.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku