TOPlist

Portaña: Italští hackeři zprovoznili Cortanu na Androidu

Microsoft už několikrát naznačil, že by mohl v budoucnu přinést svoji personální asistentku Cortanu na konkurenční platformy, podobně jako učinil s většinou svých populárních aplikací a služeb. Než se tak stane oficiální cestou, dostanou možná uživatelé Androidu možnost vyzkoušet Cortanu na svých zařízeních dříve. Italská hackerská skupina OrangeSec zveřejnila video pořízené v rámci akce Droidcon 2015, na němž ukazuje úspěšné fungování Cortany na telefonu s Androidem.

Ačkoliv hackeři svůj projekt nazvali Portaña, o klasickou portaci Cortany se nejedná. OrangeSec využili k získávání dat CortanaProxy a spoofing DNS, Portaña prozatím údajně funguje pouze online a v italštině. Tím, že není navázána přímo na operační systém, není schopná obsloužit takové množství funkcí, jako její originál z Windows(Phone), základním příkazům však rozumí.

  

Zda protagonisté chtěli dokázat jen to, „že to jde“ nebo mají s projektem Portaña další plány, nevíme. Stále však věříme, že oficiální verze Cortany pro Android a iOS přímo od Microsoftu na sebe nenechají dlouho čekat.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku