TOPlist

Apple údajně pracuje na vývoji robotického automobilu

Automobilový průmysl jasně směřuje k autonomním vozidlům schopných jízdy bez zásahu řidiče. Na jejich vývoji pracuje řada společností, přičemž nejviditelnější jsou snahy Googlu, který již začal svá vozítka testovat před několika lety. Podle posledních zpráv ovšem není jedinou technologickou společností, která má podobné ambice. Na internetu se začaly objevovat fotografie tajemně vyhlížejícího MPV Dodge Caravan, který je údajně registrován na společnost Apple.

 

Na jeho střeše si můžeme všimnout rampy, která je osazena kamerami snímající okolí vozu, což nahrává dřívějším spekulacím o vývoji robotického automobilu. Už minulý rok se podobný vůz objevil v ulicích New Yorku, kde vzbudil náležitý rozruch. Některé zdroje hovoří o monitoravacím zařízení pro získání mapových podkladů, nicméně tato možnost se jeví jako méně pravděpodobná. Počet a umístění kamer totiž odpovídá tomu, co používají ostatní výrobci, jenž se zaměřují na vývoj autonomních vozidel.

Apple však nedisponuje potřebnou licencí k testování podobného typu aut. Proto je velice pravděpodobné, že mohl navázat partnerskou spolupráci založenou na bázi pronájmu za účelem dalšího vývoje. Na otázky novinářů se Apple odmítl vyjádřit, což ještě více podpořilo spekulace na toto téma. Už v minulosti se Steve Jobs netajil myšlenkou výroby automobilu, nicméně tehdejší prostředky a technologie uložily celý projekt k ledu.

Autor článku Richard Streit
Richard Streit
Redaktor serveru SMARTmania.cz, fanoušek mobilní a výpočetní techniky. Vyznává a aktivně provozuje adrenalinové sporty. Mezi další zájmy patří hudba, příroda a moderní vědy. Jeho velkou vášní je Apple a partnerský web CeskyMac.cz.

Kapitoly článku