TOPlist

Google odpovídá na Apple Pay vlastní službou. Přivítejte Android Pay

Poslední dobou ve světě smartphonů a mobilních technologií rezonuje pojem Android Pay. Jedná se o službu, která umožní zařízením s NFC platit bezkontaktně – tedy mobilem. Android Pay je odpověď Googlu na konkurenční Apple Pay a nově vznikající Samsung Pay.

Google před nedávnem představil Android Pay, službu, která umožní bezkontaktně platit mobilním telefonem. Podporu bezkontaktního placení oznámilo hned několik velkých bank a Android Pay tak ve Spojených státech už funguje. Celý platební systém je založen na NFC čipu, tedy čipu, který umožňuje komunikovat dvěma zařízením na krátkou vzdálenost.

Co potřebujete vědět o NFC

NFC (zkratka anglického Near Field Communication) je technologie používaná pro přenosy malého objemu dat na krátké vzdálenosti. Dosah NFC je pouhé 4 cm a díky tomu se stalo ideálním kandidátem na bezkontaktní platbu. Navíc díky možnosti oboustranné komunikace předčilo i svého staršího kolegu RFID.

NFC čip se dá například použít pro předávání dat mezi uživateli. Můžete se tak jednoduše identifikovat například ve firmě nebo při průchodu terminálem. NFC taky dovoluje spárovat dva telefony a poté posílat pomocí bluetooth pouze soubory.

NFC je také ideálním kandidátem na moderní elektronické občanky. Díky tomuto čipu bychom se mohli v nejbližších několika letech začít namísto občanky prokazovat mobilním telefonem (pamatujete jak jste si mysleli, že nám budou dávat čipy do hlavy?:). V telefonu by pak mohly být uloženy i řidičáky a další dokumenty, které pomohou k identifikaci osoby.

NFC disponuje rychlostí přenosu od 106 kbit/s do 424 kbit/s – a je tedy jasné, že kromě malých dat nebude přes čip možno přenést téměř nic. První telefon s NFC čipem byla Nokia 6131, která přišla do prodeje v roce 2000.

Android Pay

Poté co Apple přišel na trh s vlastním systémem pro bezkontaktní karty a spustil službu Apple Pay, začali se na NFC zaměřovat i další velké firmy. Nakonec ani Google nemohl zůstat pozadu a vydal službu AndroidPay. Služba byla spuštěna 10. září a okamžitě získala podporu mnoha bank. Dnes se již v některých státech dá platit pomocí Android Pay. V dalších zemích, které NFC teprve testují si uživatelé můžou koupit například jízdenku na tramvaj nebo vlak. Za hromadnou dopravu můžete telefonem platit například v Německu nebo Číně. 

Android Pay ale nebude pouze o placení v obchodech nebo autobusech. Chce také zaujmout pozici dominantní platební brány. Kromě plateb v obchodech tak Android Pay najdeme nově také v aplikacích. Google také připravil API pro vývojáře pro jednoduchou integraci platební brány do aplikace.

Určitě se ptáte co bude se starým dobrým Google Wallet. Ta poběží dál, nicméně nebude spárovaná s Android Pay. Samozřejmě jak je u Googlu zvykem, uživatel si bude moci pár kliknutími přenést veškeré nastavení, kontakty, platební historii a hlavně připojené kreditní karty do Android Pay. Obě aplikace ale budou fungovat rozděleně. Když se na to ale podíváme blíže, zjistíme, že v obou produktech budete mít připojenou kartu. Je tedy jedno jestli se platba provede pomocí Android Pay nebo Google Wallet. Výsledek bude stejný.

Z technického hlediska bude Android Pay fungovat na bázi tokenů. Bude se tedy jednat o jednorázové balíčky s informací o vaší platební kartě. Takové informace pak terminál zpracuje a vyhodnotí platbu. Velmi příjemnou zkutečností je fakt, že veškeré informace o kartě budou uloženy v telefonu. K platbě telefonem tedy nebude nutno mít ani připojení k internetu.

Kromě karet si do Android Pay můžete připojit také digitální slevové karty. V seznamu pak už jen vyberete, která karta má být použita a namísto platby jednoduše uplatníte slevu ve vašem oblíbeném obchodě. Android Pay aplikaci je samozřejmě možné stáhnout na Google Play zdarma a bude vám fungovat pokud vlastníte telefon s verzí Androidu 4.4 (KitKat) nebo více.

Kolik stojí železo?

Na webech jako je srovname.cz a spoustě dalších si můžete vytřídit zboží podle parametrů. Stačí si tak navolit sekci telefony s NFC a mezi nimi vybrat ten nejvhodnější.

Levnější telefony tento čip bohužel nemají. Pokud tedy budete chtít používat Android Pay, budete si muset malinko připlatit. Nejlevnějším telefonem s NFC je Samsung Galaxy Trend 2, který stojí něco málo přes dva tisíce. Tento telefon by byl ale jen drahou kreditkou. Náročný uživatel, který naplno využije tajů Android Pay bude ale potřebovat také výkon pro běžné používání. Zlatým středem při výběru telefonu s NFC je například Huawei P8 Lite, jehož cena se pohybuje něco málo pod hranicí sedmi tisíc korun.

Pokud holdujete novinkám, můžeme Vás uklidnit – NFC samozřejmě najdete v nejnovějším Samsungu Galaxy S6 nebo iPhonu 6s.

Autor článku PR článek
PR článek
Takto označený obsah má charakter reklamního sdělení, jehož zadavatelem je subjekt třetí strany. Máte-li zájem o spolupráci či publikaci PR článku, kontaktujte nás na e-mailu [email protected].

Kapitoly článku