TOPlist

Android na dietě: Systém bude obsahovat méně aplikací od Google

Operační systém Android je k dispozici v rámci AOSP (Android Open Source Project) zdarma, přičemž výrobci zařízení mají možnost vydat se dvěma cestami – buď do něj přidají vlastní ekosystém aplikací a služeb (jak tak činí například Amazon s FireOS nebo dříve Nokia s telefony řady Nokia X), nebo využijí služeb od Google.

  

Android po odtučňovací kúře

Drtivá většina výrobců se vydává druhou cestou, neboť tak získá přístup k obchodu aplikací Google Play a veškerým aplikacím v něm, na druhou stranu však musí splnit dlouhý seznam podmínek stanovených Googlem. V tomto seznamu se například nachází nutný počet předinstalovaných aplikací a množství jejich zástupců na hlavní domovské obrazovce. Z tohoto důvodu váš nový telefon s Androidem po prvním spuštění obsahuje spoustu aplikací, aniž byste po nich toužili. Podle nových pravidel se naštěstí nutný počet předinstalovaných aplikací snižuje.

   

Už delší dobu nemusí výrobci předinstalovávat Google Earth a Poznámky a seznamy Google Keep, nově se již v základu nemusíte setkávat s aplikacemi Google+, Hry Play, Kiosek Google Play a Knihy Google Play. Vývoj těchto aplikací nekončí a stále bude možné je nainstalovat z obchodu aplikací. Absence aplikace Google+ například překvapila čerstvé zahraniční majitele Samsungu Galaxy Note 5, přičemž se rozvířily spekulace, zda Google nepouští svoji sociální sít k vodě. K tomu se Google zcela určitě nechystá, je ale sympatické, že bude od nynějška její přítomnost v Androidu volitelná.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku